Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...

Zimnica ili tko se boji gladi još?

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Sjećate li se one dojmljive priče o Cvrčku i Mravu. Dok je jedan tijekom ljeta svirao, pjevao i uživao, drugi je vrijedno sakupljao plodove, kako bi mu i zima bila naklonjena... Već danas osmislite što ćete jesti sutra.

zimnica ili tko se boji gladi još

Jedan od najstarijih načina pohranjivanja namirnica za konzumaciju tijekom cijele godine je priprema zimnica.
Uz sinergijski rad i trud priprema obroka je tijekom cijele godine brža, prehrana raznovrsnija, a ušteda znatna.

Voće, povrće, meso i plodovi se kuhaju, blanširaju, zamrzavaju, kisele, sole, suše, dime, stavljaju u rasol, želiraju, pripremaju kompoti, kandiraju, dehidriraju, izrađuju koncentrati, sve kako bismo produžili užitak u njima.

Opći naputci za pripremu zimnice

Želite li uspješno pripremiti zimnicu, usvojite neke opće naputke:

  • Konzervirajte samo najkvalitetnije voće i povrće.
  • Za konzerviranje koristite zrele, a nikako prezrele namirnice.
  • Zimnica je zdravija i ukusnija uz organske namirnice.
  • Zimnicu kuhajte u emajliranom, vatrostalnom i aluminijskom posudu.
  • Staklenke neka budu neoštećene i u besprijekornom higijenskom stanju, a najbolje je koristiti posve nove: dobro ih operite, ocijedite na čistom ubrusu i neposredno pred punjenje pasterizirajte.
  • Sterilizirajte i ostali pribor i posuđe i ostavite da se osuši bez brisanja.
  • Kako biste spriječili pucanje staklenki pri punjenju vrućim sadržajem, pod staklenke stavite vlažnu tkaninu.
  • Ne zaboravite na začine koji će zimnicu dodatno aromatizirati i obogatiti.
  • S druge strane oprezno sa soli, octom i šećerom.
  • Predugim kuhanjem namirnice gube hranjive sastojke.
  • Limunov sok i šećer pomažu zgušnjavanju primjerice džema, a prorijedite ga dodatkom vode.
  • Poklopce/čepove i rub staklenke/flaše prije punjenja prebrišite alkoholom.
  • Po punjenju u staklenke trajnost npr. džema se dodatno povećava steriliziranjem u pećnici ili na štednjaku, u posudi s vrućom vodom.
  • Na vrećice, staklenke, flaše napišite sadržaj i datum. Znate li predviđeni datum trajanja zimnice, napišite i njega.
  • Staklenke sa zimnicom čuvajte na suhom, zračnom i tamnom mjestu.
  • Pojave li se ipak znakovi kvarenja, zimnicu ukoliko je to još moguće prokuhajte, naknadno sterilizirajte ili pokušajte spasiti prebacivanjem sadržaja u drugu staklenku...). Ako vam ništa drugo ne preostane, potrošite je odmah. Najgori scenarij je bacanje.

Zimnica po vašem guštu

Budite praktični i maštoviti. U mojoj neklasičnoj obitelji se npr. već tradicionalno:

  • zamrzava španjolski ljuti mojo koji se onda dodaje riži i biftecima,
  • pesto (zimski s peršinom i bademom i onaj poznatiji s bosiljkom i pinjolama),
  • blanširaju se šparoge,
  • u maslinovom se ulju čuvaju i oplemenjuju začini,
  • svježi peršin i bosiljak se zamrzava narezan i spremljen u ledene kocke koje se potom dodaju jelu,
  • šalša sa čilijem, češnjakom, bosiljkom ili inačica ratatouille spremni su za dodavanje tjestenini,
  • od krumpira se izrađuju i zamrzavaju njoki, kojima se po želji dodaje i špinat,
  • zamrzavaju se jagode, kupine i drugo šumsko voće,
  • bake za nas beru i suše vrganje,
  • roditelji nam šalju domaći sok od grožđa i kupina, rakiju od kivija, vino,
  • džem od šljiva i pekmez od drena.

Po principu - snađi se, uz sinergijski rad i trud priprema obroka je tijekom cijele godine brža, prehrana raznovrsnija, a ušteda znatna.

Industrijska zimnica

Na kraju, nisu svi takve sreće da posjeduju vrt s povrćem i voćem, odnosno da im takvo uspijeva. Ni na tržnicama se često ne mogu pronaći dovoljno kvalitetni proizvodi. Ponekad nam nedostaje vremena za prehranu, a kamoli za pripremu zimnice. Svoje povjerenje možete pokloniti i gotovim zimnicama. Pritom čitajte deklaracije i kupujte od već dokazanih proizvođača.

Niste li ljubitelj zimnice, jednostavno trebate napraviti svoj osobni odabir: džemovi, slatko, marmelade, sokovi, kandirano i suho voće, rakije, likeri, salse od rajčice, ajvari, kečapi, pinđuri, masline sa sirom, bademima, paprikom, pečena paprika u ulju, suhe rajčice u ulju, gljive, grah, mahune, cikla, grašak, krastavci, ukiseljene gljive, artičoke, kiseli kupus, punjene kisele paprike. Živjela zimnica!

Bezglutenska hrana

Mala, a tako nezgodna bjelančevina