Zimnica ili tko se boji gladi još?

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Sjećate li se one dojmljive priče o Cvrčku i Mravu. Dok je jedan tijekom ljeta svirao, pjevao i uživao, drugi je vrijedno sakupljao plodove, kako bi mu i zima bila naklonjena... Već danas osmislite što ćete jesti sutra.

Jedan od najstarijih načina pohranjivanja namirnica za konzumaciju tijekom cijele godine je priprema zimnica.

Voće, povrće, meso i plodovi se kuhaju, blanširaju, zamrzavaju, kisele, sole, suše, dime, stavljaju u rasol, želiraju, pripremaju kompoti, kandiraju, dehidriraju, izrađuju koncentrati, sve kako bismo produžili užitak u njima.

Uz sinergijski rad i trud priprema obroka je tijekom cijele godine brža, prehrana raznovrsnija, a ušteda znatna.

Opći naputci za pripremu zimnice

Želite li uspješno pripremiti zimnicu, usvojite neke opće naputke:

  • Konzervirajte samo najkvalitetnije voće i povrće.

  • Za konzerviranje koristite zrele, a nikako prezrele namirnice.

  • Zimnica je zdravija i ukusnija uz organske namirnice.

  • Zimnicu kuhajte u emajliranom, vatrostalnom i aluminijskom posudu.

  • Staklenke neka budu neoštećene i u besprijekornom higijenskom stanju, a najbolje je koristiti posve nove: dobro ih operite, ocijedite na čistom ubrusu i neposredno pred punjenje pasterizirajte.

  • Sterilizirajte i ostali pribor i posuđe i ostavite da se osuši bez brisanja.

  • Kako biste spriječili pucanje staklenki pri punjenju vrućim sadržajem, pod staklenke stavite vlažnu tkaninu.

  • Ne zaboravite na začine koji će zimnicu dodatno aromatizirati i obogatiti.

  • S druge strane oprezno sa soli, octom i šećerom.

  • Predugim kuhanjem namirnice gube hranjive sastojke.

  • Limunov sok i šećer pomažu zgušnjavanju primjerice džema, a prorijedite ga dodatkom vode.

  • Poklopce/čepove i rub staklenke/flaše prije punjenja prebrišite alkoholom.

  • Po punjenju u staklenke trajnost npr. džema se dodatno povećava steriliziranjem u pećnici ili na štednjaku, u posudi s vrućom vodom.

  • Na vrećice, staklenke, flaše napišite sadržaj i datum. Znate li predviđeni datum trajanja zimnice, napišite i njega.

  • Staklenke sa zimnicom čuvajte na suhom, zračnom i tamnom mjestu.

  • Pojave li se ipak znakovi kvarenja, zimnicu ukoliko je to još moguće prokuhajte, naknadno sterilizirajte ili pokušajte spasiti prebacivanjem sadržaja u drugu staklenku...). Ako vam ništa drugo ne preostane, potrošite je odmah. Najgori scenarij je bacanje.

Zimnica po vašem guštu

Budite praktični i maštoviti. U mojoj neklasičnoj obitelji se npr. već tradicionalno:

  • zamrzava španjolski ljuti mojo koji se onda dodaje riži i biftecima,

  • pesto (zimski s peršinom i bademom i onaj poznatiji s bosiljkom i pinjolama),

  • blanširaju se šparoge,

  • u maslinovom se ulju čuvaju i oplemenjuju začini,

  • svježi peršin i bosiljak se zamrzava narezan i spremljen u ledene kocke koje se potom dodaju jelu,

  • šalša sa čilijem, češnjakom, bosiljkom ili inačica ratatouille spremni su za dodavanje tjestenini,

  • od krumpira se izrađuju i zamrzavaju njoki, kojima se po želji dodaje i špinat,

  • zamrzavaju se jagode, kupine i drugo šumsko voće,

  • bake za nas beru i suše vrganje,

  • roditelji nam šalju domaći sok od grožđa i kupina, rakiju od kivija, vino,

  • džem od šljiva i pekmez od drena.

Po principu - snađi se, uz sinergijski rad i trud priprema obroka je tijekom cijele godine brža, prehrana raznovrsnija, a ušteda znatna.

Industrijska zimnica

Na kraju, nisu svi takve sreće da posjeduju vrt s povrćem i voćem, odnosno da im takvo uspijeva. Ni na tržnicama se često ne mogu pronaći dovoljno kvalitetni proizvodi. Ponekad nam nedostaje vremena za prehranu, a kamoli za pripremu zimnice. Svoje povjerenje možete pokloniti i gotovim zimnicama. Pritom čitajte deklaracije i kupujte od već dokazanih proizvođača.

Niste li ljubitelj zimnice, jednostavno trebate napraviti svoj osobni odabir: džemovi, slatko, marmelade, sokovi, kandirano i suho voće, rakije, likeri, salse od rajčice, ajvari, kečapi, pinđuri, masline sa sirom, bademima, paprikom, pečena paprika u ulju, suhe rajčice u ulju, gljive, grah, mahune, cikla, grašak, krastavci, ukiseljene gljive, artičoke, kiseli kupus, punjene kisele paprike. Živjela zimnica!

BEZGLUTENSKA HRANA

Mala, a tako nezgodna bjelančevina