Zimnica ili tko se boji gladi još?
- Zanimljivost by coolinarika.com -Sjećate li se one dojmljive priče o Cvrčku i Mravu. Dok je jedan tijekom ljeta svirao, pjevao i uživao, drugi je vrijedno sakupljao plodove, kako bi mu i zima bila naklonjena... Već danas osmislite što ćete jesti sutra.
Jedan od najstarijih načina pohranjivanja namirnica za konzumaciju tijekom cijele godine je priprema zimnica.
Voće, povrće, meso i plodovi se kuhaju, blanširaju, zamrzavaju, kisele, sole, suše, dime, stavljaju u rasol, želiraju, pripremaju kompoti, kandiraju, dehidriraju, izrađuju koncentrati, sve kako bismo produžili užitak u njima.
Uz sinergijski rad i trud priprema obroka je tijekom cijele godine brža, prehrana raznovrsnija, a ušteda znatna.
Opći naputci za pripremu zimnice
Želite li uspješno pripremiti zimnicu, usvojite neke opće naputke:
-
Konzervirajte samo najkvalitetnije voće i povrće.
-
Za konzerviranje koristite zrele, a nikako prezrele namirnice.
-
Zimnica je zdravija i ukusnija uz organske namirnice.
-
Zimnicu kuhajte u emajliranom, vatrostalnom i aluminijskom posudu.
-
Staklenke neka budu neoštećene i u besprijekornom higijenskom stanju, a najbolje je koristiti posve nove: dobro ih operite, ocijedite na čistom ubrusu i neposredno pred punjenje pasterizirajte.
-
Sterilizirajte i ostali pribor i posuđe i ostavite da se osuši bez brisanja.
-
Kako biste spriječili pucanje staklenki pri punjenju vrućim sadržajem, pod staklenke stavite vlažnu tkaninu.
-
Ne zaboravite na začine koji će zimnicu dodatno aromatizirati i obogatiti.
-
S druge strane oprezno sa soli, octom i šećerom.
-
Predugim kuhanjem namirnice gube hranjive sastojke.
-
Limunov sok i šećer pomažu zgušnjavanju primjerice džema, a prorijedite ga dodatkom vode.
-
Poklopce/čepove i rub staklenke/flaše prije punjenja prebrišite alkoholom.
-
Po punjenju u staklenke trajnost npr. džema se dodatno povećava steriliziranjem u pećnici ili na štednjaku, u posudi s vrućom vodom.
-
Na vrećice, staklenke, flaše napišite sadržaj i datum. Znate li predviđeni datum trajanja zimnice, napišite i njega.
-
Staklenke sa zimnicom čuvajte na suhom, zračnom i tamnom mjestu.
-
Pojave li se ipak znakovi kvarenja, zimnicu ukoliko je to još moguće prokuhajte, naknadno sterilizirajte ili pokušajte spasiti prebacivanjem sadržaja u drugu staklenku...). Ako vam ništa drugo ne preostane, potrošite je odmah. Najgori scenarij je bacanje.
Zimnica po vašem guštu
Budite praktični i maštoviti. U mojoj neklasičnoj obitelji se npr. već tradicionalno:
-
zamrzava španjolski ljuti mojo koji se onda dodaje riži i biftecima,
-
pesto (zimski s peršinom i bademom i onaj poznatiji s bosiljkom i pinjolama),
-
blanširaju se šparoge,
-
u maslinovom se ulju čuvaju i oplemenjuju začini,
-
svježi peršin i bosiljak se zamrzava narezan i spremljen u ledene kocke koje se potom dodaju jelu,
-
šalša sa čilijem, češnjakom, bosiljkom ili inačica ratatouille spremni su za dodavanje tjestenini,
-
od krumpira se izrađuju i zamrzavaju njoki, kojima se po želji dodaje i špinat,
-
zamrzavaju se jagode, kupine i drugo šumsko voće,
-
bake za nas beru i suše vrganje,
-
roditelji nam šalju domaći sok od grožđa i kupina, rakiju od kivija, vino,
-
džem od šljiva i pekmez od drena.
Po principu - snađi se, uz sinergijski rad i trud priprema obroka je tijekom cijele godine brža, prehrana raznovrsnija, a ušteda znatna.
Industrijska zimnica
Na kraju, nisu svi takve sreće da posjeduju vrt s povrćem i voćem, odnosno da im takvo uspijeva. Ni na tržnicama se često ne mogu pronaći dovoljno kvalitetni proizvodi. Ponekad nam nedostaje vremena za prehranu, a kamoli za pripremu zimnice. Svoje povjerenje možete pokloniti i gotovim zimnicama. Pritom čitajte deklaracije i kupujte od već dokazanih proizvođača.
Niste li ljubitelj zimnice, jednostavno trebate napraviti svoj osobni odabir: džemovi, slatko, marmelade, sokovi, kandirano i suho voće, rakije, likeri, salse od rajčice, ajvari, kečapi, pinđuri, masline sa sirom, bademima, paprikom, pečena paprika u ulju, suhe rajčice u ulju, gljive, grah, mahune, cikla, grašak, krastavci, ukiseljene gljive, artičoke, kiseli kupus, punjene kisele paprike. Živjela zimnica!