Predstavljen Podravkin projekt uzgoja rajčice novim tehnološkim modelom

Cilj projekta je poboljšanje uzgoja industrijske rajčice za preradu, kroz primjenu Izraelske tehnologije uzgoja, povećanje prinosa rajčice i produžetak trajanja sezone branja i prerade.

Istarsko sunce, izraelska tehnologija i Podravkina rajčica rezultirale su iznimno bogatim ovogodišnjim urodom rajčice na istarskim poljima. Rezultati suradnje Podravke i izraelskog partnera predstavljeni su na pokusnom polju rajčice u blizini Umaga.

Koristeći nove, suvremene tehnologije uzgoja rajčice na istarskoj zemlji, Podravka je početkom lipnja ove godine započela probni uzgoj rajčice u suradnji s izraelskim partnerom. Cilj projekta je poboljšanje uzgoja industrijske rajčice za preradu, kroz primjenu Izraelske tehnologije uzgoja, povećanje prinosa rajčice i produžetak trajanja sezone branja i prerade. Nova tehnologija jamči veći prinos te produljenje sezone uzgoja rajčice, što je i dokazano je na predstavljanju projekta i demonstraciji nove tehnologije.

Naime, berba će biti kroz desetak dana, što je još jedan dokaz da se sezona proizvodnje rajčice u Istri može produžiti za više od mjesec dana. Inače, prosječno se proizvodi 50 tona, a implementacijom nove, danas predstavljene tehnologije, očekivanja su iznad 100 tona. Očekuje se i više suhe tvari, jer dosadašnji prosjek bio je oko 4 posto, a novom tehnologijom ostvaruje se više od 5 posto.

Rezultati pokusnog projekta iznimno su povoljni i za proizvođače i za Podravkinu tvornicu koja može prihvatiti veće količine rajčice u budućnosti.

Prema riječima predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića, Podravka je pokazala da se može uspjeti u hrvatskoj poljoprivredi jer je zajedno s partnerima značajno povećala efikasnost hrvatske poljoprivredne proizvodnje kao sirovinske baze za prehrambenu industriju koja je dovoljno konkurentna i prepoznata na europskom i svjetskom tržištu:

- Vjerujemo da ćemo sljedeće godine proizvoditi na znatno većoj površini u Istri, što nam je potrebno zato što proizvode koje ovdje proizvodimo, ne prodajemo samo u Hrvatskoj, nego izvozimo u nekoliko zemalja EU i u Rusiju. Ovim projektom pokazujemo da poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj može biti efikasna i da hrvatska prehrambena industrija može dodati svoju vrijednost i prodavati kroz svoje kanale na europskom i svjetskom tržištu. Za desetak dana moći ćemo uživati u svim tim količinama izuzetno kvalitetne rajčice koju ćemo zapakirati u kvalitetnu ambalažu i dobar brend te prodavati diljem svijeta. Podravka je spremna poduprijeti hrvatsku poljoprivredu i proizvođače kako bi zajedničkim snagama učinili hrvatski proizvod još konkurentnijim na sve zahtjevnijem međunarodnom tržištu.

Predstavljanju projekta odazvala se veleposlanica Izraela u RH, Nj.E. Zina Kalay Kleitman, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko te ministar poljoprivrede RH Tihomir Jakovina, koji je tom prigodom istaknuo:

- Podravka kao najvažnija tvrtka u prehrambenoj industriji Hrvatske našla je odličnog partnera. U ovakvim projektima dobivamo onu dodanu vrijednost u novima znanjima i tehnologijama, jer vidimo da jedan projekt koji je odrađen u vrlo kratkom vremenu, zajedničkim snagama i dobrim partnerskim odnosima ima zavidne rezultate. Idućih godina u regiji Istre, a isto tako i u cijeloj Hrvatskoj, imat ćemo puno više ovakvih kvalitetnih projekata izravno vezanih uz prehrambenu industriju gdje stvaramo proizvode s dodanom vrijednošću, koji će biti konkurentniji. Odličan primjer za ostale proizvođače, naglasio je ministar Jakovina.

Plodna istarska zemlja okupana suncem Mediterana, primjenom izraelske tehnologije uzgoja urodila je dvostrukim prinosom te potvrdila kako uzgoj rajčice u Istri ima perspektivu. Zahvaljujući primjeni ove tehnologije, klimatološki uvjeti, odnosno vlažna godina, nisu imali znatnijeg utjecaja na konačan urod, a Istra se opravdano može nazvati rasadnikom ovog crvenog bogatstva.

Istarska je rajčica dugi niz godina neizostavna namirnica moderne prehrane i izvor inspiracije u brojnim kuhinjama. Riječ je o vrhunskom izvornom Podravkinom proizvodu, koji kvalitetom može konkurirati vodećim svjetskim proizvođačima. Zahvaljujući podneblju, broju sunčanih sati i specifičnosti sastava tla, proizvod sadrži znatno veći udio likopena, β-karotena, C vitamina te minerala u odnosu na ostale rajčice prisutne na tržištu.