Jesenska torta s karamelom i jabukama

Dodate li jabukama i cimetu još i karamelu, dobit ćete kombinaciju za sreću i utjehu. Neodoljivo sočna i ukusna torta s karamelom i jabukama prava je jesenska rapsodija. Zahvaljujemo blogerici Andrei Cukrov na ustupljenom receptu.

  • 70 min
  • Jednostavno
Jesenska torta s karamelom i jabukama

Sastojci

Za biskvit:

Za kremu:

Za karamel umak:

  • 300 g šećera
  • 60 ml vode
  • 115 g maslaca
  • 150 g slatkog vrhnja
  • prstohvat soli

Za ušećerene jabuke:

  • 3 - 4 manje jabuke
  • 150 g šećera
  • 30 ml rižinog slada
  • 30 ml vode
  • nasjeckani orasi

Priprema

  1. Za biskvit:
  2. U posudu stavite sve suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir, kardamom, mljeveni muškatni oraščić i prstohvat soli. U drugoj posudi pomiješajte jaja, šećer, vanilin šećer, maslinovo ulje i jogurt.
  3. Jabuke ogulite i narežite na kockice. Dodajte mokre sastojke suhima i sve izmiješajte tek toliko da se poveže u homogenu smjesu, ali nemojte pretjerivati s miješanjem. Na kraju umiješajte jabuke.Dobivenu smjesu za biskvite razdijelite u tri mala kalupa za torte Ø18 cm koja ste prije obložili papirom za pečenje.
  4. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta ili dok ne polože test čačkalicom.Pečene biskvite izvadite iz kalupa i ostavite ih na rešetki da se ohlade.
  5. Stavite prvi biskvit na ravni pladanj, premažite ga kremom od vanilije i karamelom pa ga poklopite drugim biskvitom. Ponovite postupak s preostalim biskvitom i na kraju premažite cijelu tortu kremom.Prelijte je s još malo karamel umaka, na sredinu stavite ušećerenu jabuku kao dekoraciju i poslužite.

Za kremu

  1. U posudu ulijte mlijeko i dodajte sadržaj vrećice šlag kreme. Miješajte mikserom dok ne dobijete čvrstu kremu.
  2. Pripremljenu kremu odložite u hladnjak na pola sata, a zatim je premažite na pečene i ohlađene biskvite.

Za karamel umak

  1. U posudi debljeg dna pomiješajte šećer i vodu. Zagrijavajte na jakoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. U ovoj fazi možete nekoliko puta promiješati. Kada se šećer otopi, smanjite vatru i više ne miješate smjesu. Zagrijavajte dok šećer ne postane lijepe zlatno-jantarne boje.
  2. Zatim umiješajte jednu po jednu žličicu maslaca. Nakon svakog dodavanja sve dobro izmiješajte kako bi se maslac potpuno otopio.
  3. Kada ste dodali sav maslac, maknite smjesu s vatre i umiješajte slatko vrhnje energično miješajući. U ovom trenutku karamel se počinje jako pjeniti pa budite oprezni da se ne opečete. Miješajte sve dok karamel ne postane gladak i kremast pa mu na kraju dodajte dobar prstohvat soli. Prelijte ga u staklenku ili zdjelicu da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Za ušećerene jabuke

  1. Jabuke jako dobro operite i maknite im peteljke. Na mjesto svake peteljke zataknite po jedan štapić za ražnjiće.
  2. U posudi debljeg dna pomiješajte šećer, rižin slad i vodu. Zagrijavajte nad jakom vatrom dok se šećer potpuno ne otopi i ponekad promiješajte. Kada se šećer otopi, smanjite vatru i više ne miješate smjesu.Kuhajte tako dok šećer ne postane karamel lijepe zlatno-jantarne boje.
  3. Maknite posudu s vatre i pažljivo umočite jednu po jednu jabuku u karamel, držeći je za štapić.Ušećerene jabuke odmah uvaljajte u sjeckane orahe i ostavite na papiru za pečenje da se ohlade.

Savjet: Za visoku tortu biskvit treba peći u tri odvojena kalupa. Ukoliko želite nižu tortu, cijelu smjesu možete ispeći u klasičnom kalupu za torte promjera 24 cm pa je premazati kremom i karamelom. 

Natur

Po receptu majke prirode