Zimska torta

Naravno da omiljena blagdanska torta mora biti ukusna, ali to ne znači da istovremeno ne smije biti jednostavna, baš poput ove zimske torte od tamnog biskvita i bijele čokolade s aromom Baileysa.

  • 120 min
  • Srednje zahtjevno
Zimska torta

Sastojci

Za biskvit:

Za nadjev i ukrašavanje:

  • 500 g bijele čokolade
  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag (nezaslađenog)
  • 2-3 žlice likera Baileys
  • zelena prehrambena boja

Priprema

  1. Pećnicu ugrijte na 200°C.
  2. Mješavinu za kolač uspite u posudu i dodajte jaja, ulje, Naranča šećer i 150 ml vode. Promiješajte el. miješalicom u jednoličnu smjesu pa umiješajte otopljenu čokoladu.
  3. Tijesto izlijte u maslacem namazan kalup za torte ø20 cm, dna prekrivenog papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30-45 minuta.
  4. Za kremu, vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko nasjeckane čokolade. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte liker i ohladite najmanje sat vremena.
  5. Ohlađenu smjesu izmiješajte električnom miješalicom da udvostruči volumen.
  6. Nanesite ju na biskvit u kalupu, poravnajte i poklopite drugim biskvitom. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati prije nego skinete kalup.
  7. Preostalom kremom premažite cijelu tortu, a malo kreme ostavite za ukrase od borića.
  8. Boriće pripremite ovako. U kremu koju ste sačuvali dodajte 1-2 kapi zelene prehrambene boje, promiješajte.
  9. Kornet prerežite po pola, a zatim pomoću slastičarske vrećice vanjsku stranu ukrasite tako da dobijete boriće.

Posluživanje: Boriće prislonite, utisnite uz tortu i uživajte u blagdanima.

Savjet: Biskvit možete obogati tako da mu na kraju dodate 60 g mljevenih badem ili oraha.

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži