Skaba putra s ječmom

Putra je jedno od najstarijih nacionalnih letonskih jela. Sastoji se od mlijeka i mliječnih proizvoda, te žitarice, krumpira, povrća, ili pak riba, mesa i drugih namirnica. Skabu putru s ječmom poslužite s kuhanim krumpirom.

  • 50 min
  • Jednostavno
Skaba putra s ječmom

Sastojci

  • 350 g ječmene kaše
  • 100 ml punomasnog kiselog vrhnja
  • 100 ml kiselog mlijeka
  • 200 ml mlijeka

Priprema

  1. Ječmenu kašu uspite u kipuću slanu vodu, promiješajte i kuhajte dok kaša ne omekša (oko 30 minuta), te ocijedite.
  2. Ječmu dodajte kiselo vrhnje i još kratko zagrijte na laganoj vatri skoro do vrenja. Maknite s vatre, umiješajte kiselo mlijeko i mlijeko.
  3. Ovako pripremljenu putru ostavite stajati preko noći ili najdulje dva dana, jer treba sazrijeti tj. fermentirati i poprimiti karakterističan okus.
  4. Putru nije potrebno soliti.

Posluživanje: Poslužite je s kuhanim krumpirom.

Savjet: Specifičnost putre, bez obzira na sastojke, je da se svaka od komponenti putre pretvori u pire, a onda se sve zajedno pomiješaju.

Tjestenina

Svestrana Talijanka