Tikvice iz pećnice

Kada ne biste znali da jelo pripada rumunjskoj kuhinji, mogli biste ga svrstati u bilo koju europsku zemlju. Osobitost rumunjskog recepta je dodavanje šećera u kiselo vrhnje. Za aperitiv probajte rumunjsku šljivovicu.

  • 70 min
  • Srednje zahtjevno
Tikvice iz pećnice

Sastojci

  • 1 kg mladih tikvica
  • 2 žličice soli
  • 4 žlice maslaca
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 80 g naribanog sira Edamera
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • sol
  • ½ žličice Vegeta Maestro bijelog papra

Za posluživanje

  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 1 žličica šećera

Priprema

  1. Tikvice operite i skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi (oko 10 minuta).
  2. Izvadite ih, ohladite i prerežite po dužini.
  3. Na dno vatrostalne posude premazane žličicom maslaca i posute sa žlicom krušnih mrvica poslažite tikvice s prerezom okrenutim na gore.
  4. Tikvice pospite naribanim sirom, preostalim maslacem narezanim na listiće, nasjeckanim peršinom, posolite i popaprite.
  5. Opet poslažite tikvice i sve ponovite isto, a zadnji sloj pospite preostalim krušnim mrvicama.
  6. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 30-40 minuta.
  7. Vrhnje izmiješajte sa šećerom.

Posluživanje: Pečene tikvice poslužite s pripremljenim vrhnjem.

Savjet: Vrhnje možete poslužiti i bez dodatka šećera.

ZA SEBE BIRAM NAJBOLJE

Okusi nadahnuti prirodom