Macarons s kavom

Francuske kolačiće od tijesta prvi su puta kreirale u 18. stoljeću sestre karmelićanke. Prhki kolačići topit će se u ustima i zato nemojte stati samo na ovima s kavom, već uz malo mašte pripremite macarone drugih boja i okusa.

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Macarons s kavom

Sastojci

  • 3 bjelanjka
  • 110 g oguljenih badema
  • 200 g šećera u prahu
  • 30 g šećera
  • 2 žličice instant kave
  • 150 g Lino lade Gold Creamy

Priprema

  1. Bjelanjke stavite u zdjelicu i prekrijte krpom ili papirnatim ubrusom. Ostavite ih stajati na sobnoj temperaturi minimalno 24 sata, a preporučujemo 48 sati. Bjelanjci moraju odstajati kako bi višak vlage ispario, a povećala se elastičnost.
  2. Bademe sameljite električnom sjeckalicom u sitni prah bez grudica i pomiješajte ga sa šećerom u prahu.
  3. Bjelanjke istucite električnom miješalicom, ali tek toliko da se počnu zgušnjavati. Dodajte šećer i dobro miješajte dok se ne poveže.
  4. Dodajte kavu i još kratko promiješajte.
  5. Bjelanjcima dodajte smjesu šećera u prahu i bademe, pa kratko izmiješajte s kuhačom da se dobro povežu. Ne miješajte previše jer će se smjesa opustiti i omekšati.
  6. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom od 1 cm.
  7. U lim stavite papir za pečenje i na njega vrećicom istisnite smjesu u oblik kruga od 3 cm s razmakom od 5 cm između kolačića. Ostavite da stoji 30 minuta kako bi kolačići malo splasnuli i dobili koricu.
  8. Pećnicu zagrijte na 135°C, stavite kolačiće i pecite 18 minuta. Pustite ih da se ohlade do sobne temperature i lagano ih pomoću lopatice skinite s papira.
  9. Polovicu kolačića s ravne strane namažite Lino ladom i nježno poklopite s preostalim kolačićima.

Posluživanje: Poslužite ih uz topli napitak ili koktel.

Savjet: Umjesto kave možete staviti 1-2 žličice jestive boje.

BEZGLUTENSKA HRANA

Mala, a tako nezgodna bjelančevina