Badnjak

Više od pripreme za Božić

Rižoto s plodovima mora

Vegeta začini vole jela na žlicu - podsjećamo na ona tradicionalna, krepka, no danas pomalo zapostavljena jela 'na žlicu' oplemenjena Vegeta Maestro i Vegeta Natur začinima.

  • Srednje zahtjevno
Rižoto s plodovima mora

Priprema

  1. Na ugrijanom maslinovu ulju pirjajte sitno nasjeckani luk do zlatno-žute boje. Nakon toga dodajte sjeckani češnjak, odmah zatim i očišćene i narezane lignje na kolutiće te meso školjkaša, posolite i poparite (ako imate svježe školjke i škampe nekoliko ih pirjajte u ljusci jer će nam trebati kasnije za dekoraciju kod posluživanja).
  2. Kada meso liganja i školjaka omekša dodajte i repove kozica, podlijte sa vinom i prošekom te kratko prokuhajte dok ne ispari alkohol.
  3. Zatim dodajte sjeckanu rajčicu te Vegeta-Maestro začine i mirodije (najbolje po žličicu) i list lovora.
  4. Rižu pirjajte u drugoj posudi na malo maslinova ulja i podlijevajte je najbolje sa temeljcem od Vegeta Natur povrtne kocke, dok ne omekša do pola tj. bude „al dente“.
  5. Kada je riža spremna dodajte je u umak od rajčica i plodova mora, dobro izmiješajte, po potrebi dolijte još malo tekućine, maknite sa vatre i umiješajte maslac tako da rižoto bude lijepo kremast ali ne previše suh.

Posluživanje: Za posluživanje po želji pospite sa malo sira ribanca.

Savjet: Ako ste imali i koju cijelu školjku ili škampa stavite za dekoraciju.Autor fotografije: Goran Šerbula

ADIO ADITIVI!

Poznata jela bez nepoznatih sastojaka