Croquembouche

Croquembouche ili Crokenbuch ili slatko iznenađenje od karamela po želji ukrasite ušećerenim bademima, cvijećem ili tankim nitima karameliziranog šećera i uživajte u zamamnom izgledu obećavajućih zalogaja.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Croquembouche

Sastojci

Za profiterole

Za kremu

Za karamel

  • 200 g šećera
  • 200 ml vode

Priprema

  1. Za profiterole, u posudu ulijte 180 ml vode, dodajte šećer i sol i zagrijte. Kad zakipi, dodajte maslac pa kad se rastopi, umiješajte brašno i energično miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
  2. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. Kad je tijesto mlako, električnom miješalicom umiješajte jedno po jedno jaje i žumanjak.
  3. Dobiveno tijesto stavite u slastičarsku vrećicu s ravnim vrhom, pa na limu za pečenje obloženom papirom za pečenje istisnite manje kuglice. Pazite da između njih ostavite dovoljno mjesta jer će se pečenjem raširiti. Vrhove tijesta uklonite pritiskom prsta.
  4. Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C i pritom ne otvarajte pećnicu. Kad su profiteroli pečeni, ostavite ih još 5 minuta u ugašenoj pećnici. Izvadite ih i svaku kuglicu nabodite čačkalicom kako biste oslobodili paru. Pečene profiterole pustite da se ohlade.
  5. Za kremu, mlijeku dodajte slatko vrhnje, uspite sadržaj vrećice i miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete kremu. Na kraju umiješajte razrađeni maslac sobne temperature.
  6. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu s tankim nastavkom za punjenje. Profiterole s donje strane lagano zarežite i napunite kremom.
  7. Za karamel, u tavi (s debelim dnom) na srednje jakoj vatri zagrijte šećer i 200 ml vode. Kuhajte (pokriveno) nekoliko minuta, a zatim otklopite. Kuhajte dok ne dobijete karamel svijetle boje. Posudu maknite s vatre, a zatim dno na tren uronite u hladnu vodu da zaustavite proces kuhanja.
  8. Profiterole jedan po jedan malo umočite u karamel i rasporedite u krug na podlozi prekrivenoj papirom. Koristite karamel da ih slijepite zajedno.
  9. Nastavite graditi croquembouche umakanjem i "lijepljenjem" tako da je svaki sljedeći prsten od profiterola manjeg promjera od prethodnog. Nastavite postupak dok se ne postigne klasičan oblik konusa.
  10. Preostali karamel lagano prelijte preko croquembouchea.

Posluživanje: Prije posluživanja croquembouche ukrasite ušećerenim bademima, dražejama ili cvijećem za ukrašavanje. Po želji ukrasite tankim nitima karameliziranog šećera.

Savjet: Karamel (izgledom javorova sirupa ) odmah upotrijebite, a ako se zgusne prije nego što ga upotrijebite, ponovo ga zagrijte.Ako želite vrlo visoki croquembouche, od papira napravite tuljac i položite ga na tanjur. Uštipke samo s jedne strane umočite u karamel i lijepite ih jedne na druge oko tuljca. Budite jako oprezni jer karamelizirani šećer je iznimno vruć i ljepljiv.

Gulaš

Inspirirani tradicijom