Osvježavajući koktel od čaja

Kokteli, osvježavajući napitci i frapei su preuzeli ovo ljetno vrijeme i ne možemo im odoliti. Dopustite si slobodu i uronite u osvježavajući koktel na bazi čaja od brusnica. 

  • 10 min
  • Jednostavno
Osvježavajući koktel od čaja

Sastojci

  • 1 limun
  • 30 g šećera kristala
  • 4 vrećice Brusnica čaja Podravka
  • 90 ml vodke
  • ½ očišćenog ploda nara (šipka)
  • 1 limeta korica i sok
  • 8 listića mente
  • svježe brusnice
  • led kocke

Priprema

  1. Presijecite limun na četiri dijela, pa jednu četvrtinu zasijecite do kore. U taj presiječeni dio stavite rub čaše i okružite, tako da cijeli rub bude premazan limunovim sokom. U plitki tanjur stavite kristalni šećer, pa u njega stavite čašu tako da rub uranja u šećer. Zarotirajte čašu nekoliko puta po tanjuru, kako bi se kristali podjednako složili po rubu te potom čašu ostavite u hladnjaku kako bi se kristali povezali te čaše ohladile za koktel koji pripremate.
  2. Zakuhajte 0,5 l vode, zasladite s 2 žlice šećera kristala, kratko prokuhajte i stavite 4 vrećice čaja od brusnice, zatim poklopite i stavite na stranu da se ohladi. Koricu limete naribajte i limetin sok ocijedite u zasebnu posudu, očistite šipak i dio plodova nara dodajte svježim brusnicama i soku limete. Pomiješajte sve u posudi s 2 žlice kristal šećera. Zatim izvadite čaše iz hladnjaka i ulijte u ¼ čaše čaj od brusnica, zatim probajte slojevito dodavati umiješanu bazu od voća itd., zatim vodku. Ponovite postupak koliko vam čaša dozvoljava.
  3. Na vrh dodajte kocke leda ili smrvljeni led (po želji) i ukrasite s limetom i mentom. Ohlađeni svježi krastavac ogulite i zarežite ga da mu izdvojite sredinu. Središnji komadić od 10 cm će biti dovoljan. Dodajte ga u vertikali u čašu i uživajte u svježini i okusu ovog nesvakidašnjeg koktela na bazi čaja.

Posluživanje: Poslužite u hladnim, nižim čašama za koktele s nastruganom koricom limete, listićima mente i srčikom svježeg krastavca. Na kraju dodajte sitno narezanu španjolsku papričicu u vrlo maloj dekorativnoj količini.

Savjet: Čaj kada skuhate ohladite u hladnjaku dok pripremate ostale komponente.

Dobri stari pekmezi

Toliko dobri da ćete se raspekmeziti.