Čobanac s domaćom tjesteninom

S provjerenom tradicionalnom kuhinjom ne možete pogriješiti, zato su čobanac i domaća tjestenina pri samom vrhu kada biramo domaća jela.

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
Čobanac s domaćom tjesteninom

Priprema

  1. Brašno uspite na radnu plohu, malo posolite i u sredini napravite udubljenje.
  2. U udubinu stavite jaja. Pomoću vilice polako povežite jaja i brašno, sve dok ne umiješate sva jaja u brašno. Nastavite mijesiti rukama dok ne dobijete glatko, čvrsto tijesto (oko 10 minuta).
  3. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite na sobnoj temperaturi 30-60 minuta.
  4. Tijesto zatim podijelite na nekoliko dijelova i svaki tanko razvaljajte.
  5. Pomoću mašine za izradu tjestenine, provlačite komade tijesta kroz stroj počevši od najveće širine pa sve do najmanje.
  6. Zatim pomoću stroja napravite rezance, lagano ih pobrašnite i rasprostrite na pobrašnjenu krpu da se malo posuše.
  7. Ukoliko nemate stroj za tjesteninu, tijesto možete razvaljati i na radnoj plohi pomoću valjka najtanje što možete (tijesto treba biti gotovo prozirno), a zatim narezati na rezance željene širine.
  8. Tjesteninu kuhajte 3-4 minute u kipućoj posoljenoj vodi.
  9. Iscijedite je, ne trebate je ispirati.
  10. Čobanac stavite u posudu i zagrijte do vrenja, a zatim još 2-3 minute na umjerenoj vatri.

Posluživanje: Čobanac poslužite s kuhanom domaćom tjesteninom.

Savjet: Pripremu recepta ubrzati ćete ako tjesteninu pripremite ranije. Napomena: Umjesto domaće tjestenine, za ovo jelo možete koristiti i kupovnu sušenu tjesteninu.

Gulaš

Inspirirani tradicijom