Pekmez od šljiva s orasima

Od vitamina šljiva ima najviše beta-karotena (provitamin A), vitamina C, vitamina E, folne kiseline, niacina i vitamina B6, te obilje minerala: prvenstveno kalija, zatim fosfora, kalcija, magnezija, natrija, željeza i bakra. Sadrži i topljiva dijetetska vlakna koja djeluju blagotvorno kod sniženja kolesterola i pomažu probavi. Orasi su prirodan izvor melatonina, hormona koji potiče i regulira san.

Pekmez od šljiva s orasima

Sastojci

Priprema

  1. Opranim šljivama izvadite koštice i usitnite (u sjeckalici). U posudu stavite šljive i rum.
  2. Želin pomiješajte sa dvije žlice šećera, umiješajte u šljive i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok ne zakipi.
  3. Nakon toga dodajte ostatak šećera, uz stalno miješanje. Pustite neka masa zakipi i kuhajte još oko tri minute. Umiješajte narezane orahe da se zagriju.
  4. Vrući pekmez punite u zagrijane staklenke i odmah zatvorite.

Savjet: Za pripremu džema šljive samo prepolovite i duže kuhajte prije nego umiješate Želin.

Dobri stari pekmezi

Toliko dobri da ćete se raspekmeziti.