Uvrnute party grickalice

Za neka jela potrebna je samo dobra ideja, pri čemu jednostavna jela mogu biti vrlo efektna.

  • 30 min
  • Srednje zahtjevno
Uvrnute party grickalice

Sastojci

Sastojci za dizano tijesto

Za nadjev

Priprema

  1. U malo (mlakog) mlijeka (ne svo predviđeno), zamiješajte šećer i kvasac. Na radnu površinu ili u veću zdjelu stavite 1 kg brašna. U brašnu napravite u sredini rupu u koju ćete dodavati sve ostale namirnice i izmiješani kvas. Rukom izmiješajte sve sastojke kako biste dobili glatko tijesto. Stavite ga u hladnjak na 2h da odmori i kvasac da proradi kako bi dobili kompaktno tijesto za daljnji rad.
  2. Pobrašnite podlogu i jedan dio tijesta i kada je savitljivo i gipko, valjkom razvucite na tanko. Po tijestu razmažite pesto rosso, a ocijeđene filete tune rasporedite preko pesta po tijestu.
  3. Natrgajte svježi list bosiljka i rasporedite preko nadjeva od pesta i tune. Drugi dio lisnatog tijesta također izvaljajte i prekrijte do rubova prvog dijela tijesta. Zatvorite rubove i tijesto izrežite na trake (poprečno). Uzmite krajeve trakica tijesta i zarotirajte ih u suprotnim smjerovima. Posložite ih na papir za pečenje. Nauljite ih kistom i pospite krupnom soli.
  4. Posložene stavite ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190°C 20 minuta, do zlatnožute boje. Izvadite i pričekajte da se ohlade 10 minuta prije posluživanja.

Posluživanje: Poslužite tople grickalice u posudi kao štapiće. Uz grickalice možete napraviti lagani umak od kiselog jogurta, kima, parmezana i mladog luka. Mogu se jesti i ohlađeni.

Savjet: Tijesto ne trebate držati na toplom. U prostoriji u kojoj pripremate tijesto ne smije biti hladno.

Rajčica

Za rajske užitke