Pastirska pita s tunom

Pastirska kuhinja svojim romantičnim sastojcima prizvat će dašak prošlosti, a posluživanje ove pite s krumpirom i tunjevinom upotpunite starim zdjelama i poslužite tradiciju Mediterana pred vaše drage goste.

  • 75 min
  • Srednje zahtjevno
Pastirska pita s tunom

Sastojci

Za pire

  • 750 g krumpira
  • 50 g maslaca
  • 75 ml mlijeka
  • 150 g naribanog sira (gaude)

Za nadjev

Priprema

  1. Krumpir ogulite i skuhajte u slanoj vodi.
  2. Ocijedite ga, propasirajte i dodajte maslac, mlijeko i 160 g naribane gaude.
  3. Dobro izmiješajte i poklopite da ostane toplo.
  4. U tavicu na dobro zagrijano maslinovo ulje stavite sitno narezani luk i lagano ga pržite.
  5. Kad luk dobije zlatnožutu boju dodajte stabljiku celera narezanu na ploškice i lagano pirjajte 1-2 minute.
  6. Dodajte sjeckanu rajčicu, passatu, Vegetu i lagano pirjajte 10-15 minuta dok sva tekućina ne ispari i ne postane gusta.
  7. Dodajte ocijeđeni grah i tunu, lagano promiješajte i prebacite u namašćenu vatrostalnu posudu (Ø 20-26 cm).
  8. Smjesu poravnajte i po njoj lagano rasporedite pripremljeni pire.
  9. Posolite ostatkom ribanog sira i stavite u zagrijanu pećnicu na 210 °C 20-ak minuta ili dok pire ne dobije lijepu zapečenu zlatnožutu boju.

Posluživanje: Poslužite toplo.

Savjet: Posuda za pečenje mora biti što uža i visoka barem 10-ak cm kako bi pita zadržala sočnost i bogati svježi okus.

Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće