Češki popečci – lĭvancy

Slasni okrugli popečci s nadjevom od višnje, ruma i cimeta, uvest će vas u romantično raspoloženje. Recimo – miris vrućih slasnih popečaka lĭvancy, obala Vltave, Praga, lijeno popodnevno sunce i društvo drage osobe.

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
Češki popečci – lĭvancy

Sastojci

  • 400 g Namjenskog brašna za dizana tijesta Podravka
  • 20 g kvasca
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 30 g maslaca
  • 30 g šećera
  • prstohvat soli
  • naribana limunova korica
  • 2 jaja
  • ulje za prženje

Za nadjev

Za ukrašavanje

  • šećer u prahu

Priprema

  1. Brašno stavite u zdjelu, malo posolite, dodajte žličicu šećera te u sredini izmrvite kvasac i izmiješajte sa 100 ml mlijeka i malom količinom brašna. Kvasac pokrijte i ostavite stajati na toplom mjestu 10-15 minuta.
  2. Rastopljeni maslac izmiješajte sa šećerom, naribanom limunovom koricom, razmućenim jajima i preostalim toplim mlijekom. Smjesu dodajte u zdjelu s kvascem i umijesite glatko tijesto. Tijesto pustite neka se diže 20 minuta na toplom mjestu.
  3. Dignuto tijesto premijesite i razvaljajte te okruglim kalupom izrežite oblike.
  4. Okrugle popečke pržite u zagrijanom ulju sa svake strane 2 – 3 minute.

Posluživanje: Jednu stranu popečka namažite žlicom nadjeva od višanja (u koji ste prethodno umiješali rum i cimet) te pokrijte drugim popečkom i pospite šećerom u prahu.

Savjet: Umjesto ruma u nadjev od višanja možete staviti rakiju.

Tjestenina

Svestrana Talijanka