Brioši

Lagana i spužvasta tekstura zaobljenih brioša najbolje pristaje uz tople napitke i slatke namaze. Sama riječ brioche dolazi od starofrancuskog broyer što znači gnječiti. Dakle, zasučite rukave!

  • 70 min
  • Složeno
Brioši

Sastojci

Za tijesto

Za premazivanje

  • 1 jaje

Priprema

  1. Brašno prosijte i umiješajte instant kvasac. Napravite udubinu u koju stavite ulje, šećer, vanilin šećer, malo soli, lagano istučena jaja. Dodavanjem toplog mlijeka promiješajte i izradite glatko tijesto (mekše i podatno). Tijesto prekrijte i stavite neka se diže 30 minuta na toplom mjestu (dok se volumen ne udvostruči).
  2. Nakon toga tijesto ponovo izradite, razdijelite na jednake dijelove (kao veći orah) i svaki oblikujte u valjak. Zarežite tri kraka, pa ispletite male pletenice čije krajeve podvijte kako biste dobili okrugli oblik.
  3. Stavite ih na lim prekriven papirom za pečenje i ostavite neka se dižu 10-ak minuta.Premažite ih razmućenim jajetom.
  4. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite oko 20 minuta.

Posluživanje: Brioše poslužite uz namaze i tople napitke.

Savjet: Želite li drukčiji oblik brioša, pecite ih u kalupima za pecivo.Ovo možete i zamrznutiZamrzavanje: Peciva dovršite, ohladite i zamotajte u plastične vrećice te zamrznite. Odmrzavanje: Odmrzavajte ih na sobnoj temperaturi oko 2 sata.Trajnost: 60 dana.

Kruh

Kruh naš svagdašnji