Kolač s umakom od ruma

Ono što ovaj kolač od dizanog tijesta izdvaja od ostalih je čokolada koja se pri svakom zalogaju topi u ustima, zlaćani umak od karamela s mirisnom notom ruma i tučeno vrhnje. Izuzetan desert koji treba kušati.

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Kolač s umakom od ruma

Sastojci

Za umak

  • 100 g šećera u prahu
  • 150 ml ruma

Za posluživanje

  • 200 ml vrhnja za šlag

Priprema

  1. U posudu uspite šećer i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok ne dobije zlatnožutu boju.
  2. Dobivenoj smjesi dodajte čokoladu narezanu na kockice i izlijte u namašćenu vatrostalnu posudu okruglog oblika, prethodno namazanu uljem.
  3. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 50 minuta. Ohladite.
  4. Brašno pomiješajte s kvascem.
  5. Posudu maknite s vatre, dodajte rum i nastavite kuhati dok se šećer ne otopi.
  6. Jaja, maslac i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte toplo mlijeko, brašno s kvascem.

Posluživanje: Ohlađeni kolač grabite žlicom i poslužite s umakom od karamela i šlagom.

Savjet: Kod izrade karamela najbolje je polako dodavati rum uz stalno miješanje.

Sportski život

U zdravoj hrani, zdrav duh