Boženine kocke

U recepatima inspiriranim osobnim imenima, nalaze se i Boženine kocke. Kombinacija biskvita od maline i oraha s narančinom kremom i čokoladnom glazurom, učinit će da svakim novim grizom mislite samo jedno – božanstveno.

  • 90 min
  • Složeno
Boženine kocke

Sastojci

Za prvo biskvitno tijesto

Za drugo biskvitno tijesto

Za kremu

Za glazuru

  • 40 g maslaca
  • 200 g čokolade

Priprema

  1. Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte, a zatim dodajte prašak za puding, koji ste pomiješali s praškom za pecivo. Na kraju umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
  2. Pripremljenu biskvitnu smjesu izlijte na pleh obložen pek papirom veličine 30×40 cm i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 10 minuta.
  3. Biskvit malo ohladite i maknite pek papir.
  4. Pripremite drugo biskvitno tijesto. Žumanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte mljevene orahe, kakao i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
  5. Pripremljenu biskvitnu smjesu izlijte na pleh obložen pek papirom veličine 30×40 cm i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 10-15 minuta.
  6. Biskvit malo ohladite i maknite pek papir.
  7. Od 500 ml hladnog mlijeka oduzmite 100 ml, pa ga pomiješajte s brašnom. Ostatak mlijeka, zajedno sa šećerom, zakipite, maknite s vatre, dodajte razmućeno brašno, sok i narančinu koricu te neprekidno miješajući kuhajte pet minuta.
  8. Ohlađenoj kremi dodajte maslac koji ste prethodno izradili. Pripremljenom kremom premažite prvi pečeni biskvit i prekrijte drugom biskvitnom podlogom.
  9. Maslac zakipite, maknite s vatre, umiješajte čokoladu natrganu na kockice i miješajte dok ne dobijete glatku glazuru. Kolač prelijte čokoladnom glazurom, ohladite i narežite na ploške.

Posluživanje: Narezane ploške poslužite sa šlagom i voćem.

Savjet: Ako nemate puding od malina, biskvitnu podlogu pripremite s pudingom od jagoda.

Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće