Bigos
- Recept by coolinarika.com -Poljski nacionalni specijalitet sastoji se od nekoliko vrsta mesa, kobasica, kiselog i svježeg kupusa, gljiva, suhog voća i začina. Varijanti za ovo jelo je bezbroj, a prema nekima najvažnije je da je omjer mesa i kupusa jednak.
Priprema
Srnetinu, svinjetinu i junetinu narežite na kockice i pospite brašnom. Luk nasjeckajte, a kobasice narežite na kockice. Svježi i kiseli kupus narežite na rezance. Na ulju popecite kobasice, srnetinu i junetinu. Dodajte luk, protisnuti češnjak, papriku u prahu i odmah zalijte s oko 200 ml vode. Meso malo posolite, popaprite i pirjajte oko 35 minuta. Dodajte narezanu svinjetinu, list lovora, kiseli kupus, narezane suhe šljive i suhe vrganje koje ste prethodno močili u hladnoj vodi oko 10 minuta. Jelo nastavite pirjati podlijevajući vodom oko 30 minuta. Nakon toga umiješajte svježi kupus, passatu , Vegetu i pirjajte dok povrće i meso u loncu ne omekša.Potkraj kuhanja umiješajte vino i toliko vode da prekrijete sadržaj u loncu. Po potrebi jelo još posolite i popaprite.
Posluživanje: Pospite koprom i peršinom i poslužite toplo.
Savjet: Tijekom pirjanja jelo nemojte miješati, nego po potrebi posudu lagano potresite.