Peljmeni

Peljmeni ili sibirski ravioli ruska su verzija talijanskog specijaliteta, iako originalno mongolskog porijekla. Nekada hrana sibirskih lovaca ta je danas “sveruska” delicija postala dijelom menija pomodnih ruskih restorana.

  • 70 min
  • Jednostavno
Peljmeni

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

Za premazivanje

  • 1 jaje

Priprema

  1. Brašno prosijte, dodajte sol, jaja i toplu vodu te zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga pokrivenog stajati 40 minuta.
  2. Za nadjev mesu dodajte sitno nasjeckani luk, Vegetu, sol, papar, šećer i mineralnu vodu te miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
  3. Od te smjese oblikujte kuglice veličine manjeg oraha.
  4. Tijesto podijelite na nekoliko dijelova. Svaki dio tijesta tanko razvaljajte, a zatim kalupom ili čašom (ø 6 cm) izrežite.
  5. Na sredinu svakog kruga tijesta stavite kuglicu mesa.
  6. Rub tijesta premažite razmućenim jajetom, rubove potom savijte i pritisnite da se rubovi dobro priljube.
  7. Peljmene stavite kuhati u posoljenu kipuću vodu. Kada isplivaju, kuhajte još 3 minute.

Posluživanje: Peljmene poslužite tople prelivene maslacem, posute naribanim sirom, nasjeckanim koprom ili kao sastojak juha.

Savjet: U Rusiji postoji kalup koji se koristi za izradu većeg broja peljmena odjedanput. Ako radite veću količinu odjedanput, ostatak zamrznite i upotrijebite.Ovo možete i zamrznutiZamrzavanje: Pripremljene peljmene složite na tacnu, da se ne priljepe jedan uz drugog i zamrznite. Kad su se zamrznuli, spremite ih u plastičnu vrećicu i tako ih čuvajte u zamrzivaču.Odmrzavanje: Prije kuhanja ostavite ih sat vremena da odstoje na sobnoj temperaturi.Trajnost: do 120 dana.

Masline

Cure sline od masline