Peljmeni
- Recept by coolinarika.com -Peljmeni ili sibirski ravioli ruska su verzija talijanskog specijaliteta, iako originalno mongolskog porijekla. Nekada hrana sibirskih lovaca ta je danas “sveruska” delicija postala dijelom menija pomodnih ruskih restorana.

Priprema
Brašno prosijte, dodajte sol, jaja i toplu vodu te zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga pokrivenog stajati 40 minuta. Za nadjev mesu dodajte sitno nasjeckani luk, Vegetu, sol, papar, šećer i mineralnu vodu te miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Od te smjese oblikujte kuglice veličine manjeg oraha. Tijesto podijelite na nekoliko dijelova. Svaki dio tijesta tanko razvaljajte, a zatim kalupom ili čašom (ø 6 cm) izrežite. Na sredinu svakog kruga tijesta stavite kuglicu mesa. Rub tijesta premažite razmućenim jajetom, rubove potom savijte i pritisnite da se rubovi dobro priljube. Peljmene stavite kuhati u posoljenu kipuću vodu. Kada isplivaju, kuhajte još 3 minute.
Posluživanje: Peljmene poslužite tople prelivene maslacem, posute naribanim sirom, nasjeckanim koprom ili kao sastojak juha.
Savjet: U Rusiji postoji kalup koji se koristi za izradu većeg broja peljmena odjedanput. Ako radite veću količinu odjedanput, ostatak zamrznite i upotrijebite.Ovo možete i zamrznutiZamrzavanje: Pripremljene peljmene složite na tacnu, da se ne priljepe jedan uz drugog i zamrznite. Kad su se zamrznuli, spremite ih u plastičnu vrećicu i tako ih čuvajte u zamrzivaču.Odmrzavanje: Prije kuhanja ostavite ih sat vremena da odstoje na sobnoj temperaturi.Trajnost: do 120 dana.