Varivo od ječmene kaše i zelene leće

Od ječma i suhog mesa u Sloveniji se priprema odličan ričet, a gost ovoga zdravog jela uz ječam je i superzdrava leća. Predvidite vrijeme za namakanje leće, ječma i suhih vrganja te odvojite još 40 minuta za pripremu.

  • 50 min
  • Jednostavno
Varivo od ječmene kaše i zelene leće

Sastojci

Priprema

  1. Ječmenu kašu uspite u kipuću slanu vodu, promiješajte i kuhajte dok kaša ne omekša (oko 30 minuta). Očišćenu i opranu leću namačite 2 sata u hladnoj vodi, a zatim skuhajte u istoj vodi dok ne omekša.
  2. Na zagrijano ulje stavite naribanu mrkvu, korijen peršina i celera, češnjak te kratko popecite.
  3. Dodajte ocijeđeni ječam, namočene i ocijeđene vrganje i Vegetu. Zalijte s toliko vode da pokrijete sadržaj u loncu pa kuhajte oko 20 minuta.
  4. K tome dodajte kuhanu i ocijeđenu leću, sitno narezan poriluk i nastavite kuhati još 10-ak minuta.
  5. Na kraju dodajte Worcestershire umak, posolite i popaprite po potrebi.

Posluživanje: Pospite svježe nasjeckanim peršinom i poslužite.

Savjet: Namakanja leće skraćuje vrijeme kuhanja.

Ajvar

Razmazi svoje nepce