Džem od dunja

Zlatnožuta boja, pikantan miris i jaka aroma dunja odlični su preduvjeti za izradu slatkog džema koji će biti najfiniji namazan na palačinkama. Dodatnu draž dobit će dodavanjem dviju žlica viljamovke!

  • 45 min
  • Jednostavno
Džem od dunja

Sastojci

  • 600 g očišćenih dunja
  • 400 ml vode
  • 2 žlice limunova soka
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • 400 g šećera
  • 1 vrećica Želina Dolcela
  • 2 žlice rakije viljamovke

Priprema

  1. Dunje operite, ogulite, prerežite napola, očistite od sjemenki i narežite na kockice. Dodajte im limunov sok, limunovu koricu i vodu te kuhajte 10 minuta.
  2. Želin pomiješajte s 2 žlice šećera, umiješajte u narezane dunje i miješajući kuhajte na laganoj vatri dok ne zakipi.
  3. Dodajte potom rakiju i ostatak šećera, uz stalno miješanje. Pustite neka masa zakipi, kuhajte još tri minute i pritom uklanjajte pjenu.
  4. Vrući džem izlijte u čiste i zagrijane staklenke i odmah zatvorite.

Posluživanje: Džem od dunja poslužite namazan na palačinke i pospite grubo nasjeckanim orasima.

Savjet: Dunje obvezatno izvažite tek nakon što ih operete, ogulite i narežete na kockice.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...