Džem od dunja
- Recept by coolinarika.com -Zlatnožuta boja, pikantan miris i jaka aroma dunja odlični su preduvjeti za izradu slatkog džema koji će biti najfiniji namazan na palačinkama. Dodatnu draž dobit će dodavanjem dviju žlica viljamovke!
Priprema
Dunje operite, ogulite, prerežite napola, očistite od sjemenki i narežite na kockice. Dodajte im limunov sok, limunovu koricu i vodu te kuhajte 10 minuta. Želin pomiješajte s 2 žlice šećera, umiješajte u narezane dunje i miješajući kuhajte na laganoj vatri dok ne zakipi. Dodajte potom rakiju i ostatak šećera, uz stalno miješanje. Pustite neka masa zakipi, kuhajte još tri minute i pritom uklanjajte pjenu. Vrući džem izlijte u čiste i zagrijane staklenke i odmah zatvorite.
Posluživanje: Džem od dunja poslužite namazan na palačinke i pospite grubo nasjeckanim orasima.
Savjet: Dunje obvezatno izvažite tek nakon što ih operete, ogulite i narežete na kockice.