Švicarske pogačice

Za košarice ispunjene nadjevom od sira upotrebljava se sir gruyere – specijalitet iz istoimenog predjela Švicarske. Najčešće se upotrebljava za fondue, no aromatičan i pun okus čini ga vrlo primamljivim i za pripremu sendviča te slanih kolača.

  • 70 min
  • Srednje zahtjevno
Švicarske pogačice

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

Priprema

  1. Brašnu dodajte maslac narezan na listiće, jaje, Vegetu i vrhnje, pa umijesite prhko tijesto.
  2. Tijesto ostavite neka stoji na hladnom mjestu oko sat vremena, a potom ga razvaljajte na debljinu 3-4 mm.
  3. Čašom ili okruglim kalupom (ø 10-12 cm) izrežite krugove, a zatim obložite kalupe (ø 8 cm). Tijesto u kalupima pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C desetak minuta.
  4. Nadjev od sira pripremite na sljedeći način: sir naribajte, dodajte Vegetu, papar, muškatni oraščić, razmućena jaja, vrhnje i sve dobro promiješajte.
  5. Polupečene košarice napunite nadjevom od sira i nastavite peći na 180°C još oko 20 minuta.

Posluživanje: Tople košarice izvadite iz kalupa i poslužite kao malo jelo ili predjelo sa zelenom salatom.

Savjet: Košarice će biti ukusnije ako za pripremu nadjeva upotrijebite dvije vrste sira.

Zimovanje

Uz Podravku nema zime!