Babka s cimetom

Babka s cimetom ukusni je kolač od dizanog tijesta, idealan za posluživanje na blagdanskom stolu. Otkrivamo i tajnu uspjeha dizanog tijesta, bitno je da ga mijesite dugo kako bi postalo elastično. Uživajte u ovoj mirisnoj slastici! Zahvaljujemo blogerici Matejki Buča na ustupljenom receptu.

  • 180 min
  • Srednje zahtjevno
Babka s cimetom

Sastojci

Za tijesto:

Za nadjev:

Za premaz:

  • 50 g šećera
  • 50 ml vode

Priprema

  1. Od svih sastojaka za tijesto umijesite glatko i elastično tijesto. Kako bi tijesto postalo elastično, mijesite dugo, rukama ili mikserom s nastavkom za tijesto.
  2. Pospite s malo brašna, stavite u zdjelu, pokrijte krpom i pustite da se udvostruči.
  3. Nadjev pripremite tako da pomiješate omekšali maslac, smeđi šećer, cimet šećer, bourbon vanilija šećer i brašno.
  4. Tijesto premijesite pa razvaljajte na pobrašnjeloj plohi u oblik pravokutnika debljine oko 1 cm.
  5. Cijelo tijesto premažite nadjevom pa ga zarolajte po dužoj strani. Spoj dobro zatvorite kako nadjev ne bi curio, a zatim valjak preprežite uzdužno na dva dijela.
  6. Polovice prebacite jednu preko druge kao da ih pletete pa stavite u kalup za kruh obložen papirom za pečenje.
  7. Zagrijte pećnicu na 180 °C, a babka neka se za to vrijeme još malo odmori. Pecite je 50 – 60 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu boju.
  8. U međuvremenu skuhajte šećerni sirup od vode i šećera - kuhajte ga dok ne postane gust i sirupast i njime premažite vrući babku.

Posluživanje: Poslužite toplu ili ohlađenu. 

Savjet: Nakon 30 minuta pečenja tijesto možete prekriti papirom za pečenje 

Bezglutenska hrana

Mala, a tako nezgodna bjelančevina