Babka s cimetom
- Recept by coolinarika.com -Babka s cimetom ukusni je kolač od dizanog tijesta, idealan za posluživanje na blagdanskom stolu. Otkrivamo i tajnu uspjeha dizanog tijesta, bitno je da ga mijesite dugo kako bi postalo elastično. Uživajte u ovoj mirisnoj slastici! Zahvaljujemo blogerici Matejki Buča na ustupljenom receptu.

Priprema
Od svih sastojaka za tijesto umijesite glatko i elastično tijesto. Kako bi tijesto postalo elastično, mijesite dugo, rukama ili mikserom s nastavkom za tijesto. Pospite s malo brašna, stavite u zdjelu, pokrijte krpom i pustite da se udvostruči. Nadjev pripremite tako da pomiješate omekšali maslac, smeđi šećer, cimet šećer, bourbon vanilija šećer i brašno. Tijesto premijesite pa razvaljajte na pobrašnjeloj plohi u oblik pravokutnika debljine oko 1 cm. Cijelo tijesto premažite nadjevom pa ga zarolajte po dužoj strani. Spoj dobro zatvorite kako nadjev ne bi curio, a zatim valjak preprežite uzdužno na dva dijela. Polovice prebacite jednu preko druge kao da ih pletete pa stavite u kalup za kruh obložen papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180 °C, a babka neka se za to vrijeme još malo odmori. Pecite je 50 – 60 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu boju. U međuvremenu skuhajte šećerni sirup od vode i šećera - kuhajte ga dok ne postane gust i sirupast i njime premažite vrući babku.
Posluživanje: Poslužite toplu ili ohlađenu.
Savjet: Nakon 30 minuta pečenja tijesto možete prekriti papirom za pečenje