Kruh trio

Tri vrste brašna: crno, raženo i polubijelo žive skladno u ovom ukusnom kruhu oplemenjenom suncokretovim i sezamovim sjemenkama. Poželite li za doručak poslužiti posebno pecivo s namazom, podijelite tijesto u manje dijelove.

  • 100 min
  • Složeno
Kruh trio

Sastojci

Za tijesto

Za premazivanje

  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka

Za posipavanje

  • 1 žlica suncokretovih sjemenki
  • 1 žlica sezamovih sjemenki

Priprema

  1. Kvasac razmrvite, dodajte malo šećera, polubijelog brašna i mlake vode, pa ga ostavite na toplome mjestu 10-ak minuta.
  2. Prosijte preostala brašna, dodajte sol, šećer te suncokretove i sezamove sjemenke. U brašnu napravite udubinu, dodajte kvasac i umijesite tijesto, uz postupno dodavanje mlake vode.
  3. Tijesto istresite na pobrašnjenu plohu i nastavite mijesiti dok ne postane glatko. Ostavite ga neka se diže oko pola sata na toplome mjestu.
  4. Tijesto premijesite, napravite dvije štruce i stavite ih u namašćene kalupe (vel. 30×11 cm) ili pleh (vel. 18×30 cm). Ostavite ih neka se dižu pola sata.
  5. Štruce stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 50-60 minuta. Potkraj pečenja kruh premažite premazom od jaja i mlijeka te pospite sjemenkama.

Posluživanje: Kruh poslužite uz namaze od sira i povrća.

Savjet: Tijesto možete podijeliti na manje dijelove i, umjesto kruha, napraviti pecivo. Pecite ga na limu ili u posebnim kalupima za pecivo (promjera 7 cm) na 230°C oko 30 minuta.

Kruh

Kruh naš svagdašnji