Rolice s pudingom i grožđicama

Gotovo da nema zime i blagdana bez dizanog tijesta. Kvasac koji se diže uz radijator ili za još veću idilu uz peć pa tijesto koje raste… i onda ono nestrpljivo čekanje ispred pećnice da mirisna čuda izađu van. Sjećam se opaski iz djetinjstva kako se mlako ne jede, a ti ne možeš dočekati. Zapravo se ništa nije promijenilo ni danas. Želim da vam ove rolice ugriju i zamirišu dom pa vas uz mlijeko ili kuhano vino okupe oko stola.*******************************************Zahvaljujemo blogeru Hungry Mile na ustupljenom receptu

  • 140 min
  • Srednje zahtjevno
Rolice s pudingom i grožđicama

Sastojci

Nadjev

Priprema

  1. U zdjelicu stavite kvasac, žlicu šećera, žlicu brašna i malo toplog mlijeka, dobro promiješajte te ostavite na toplom da se kvasac diže.
  2. U duboku zdjelu prosijte brašno. Dodajte šećer, limun šećer, sol i sjeckani maslac pa rukama utrljajte maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  3. Dodajte uzdigli kvasac, razmućena jaja i ostatak mlakog mlijeka pa umijesite glatko i podatno tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna.
  4. Od tijesta oblikujte kuglu, stavite je u zdjelu, pokrijte krpom i pustite da se diže na toplom 60 - 90 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.
  5. Dok se tijesto diže pripremite nadjev. U zdjelicu dodajte grožđice i prelijte ih rumom ili nekim drugim vama dragim likerom i ostavite ih sa strane da postanu sočne. Puding skuhajte prema uputama na pakiranju.
  6. Uzdiglo tijesto uz dodatak brašna razvaljajte u kvadrat. Tijesto premažite prohlađenim pudingom, preko pudinga rasporedite natopljene, ocijeđene grožđice, pa zarolajte.
  7. Roladu narežite na šnite malo deblje od prsta. Slažite ih u dva lima za pečenje, prekrivena papirom za pečenje, pazeći na razmak. Pustite rolice da se dižu još oko 20 minuta. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200 °C .
  8. Rolice prvo pecite 10 minuta na 200 °C, onda još 10 minuta na 180 °C.

Posluživanje: Po želji rolice pospite šećerom u prahu.

Savjet: Puding skuhajte neposredno prije nego što razvaljate tijesto, jer treba biti mlak. Ako se previše ohladi, hladan puding ćete teško razmazivati i ostajat će grudice.

Puding

Zadrhtite od uzbuđenja