Muffin kolač s karameliziranim dunjama

Kako bi mirisne dunje omekšale i muffin kolač učinile posebnim i sočnijim, možete ih karamelizirati i dodatno obogatiti aromom cimeta i vanilije.

  • 45 min
Muffin kolač s karameliziranim dunjama

Sastojci

Priprema

  1. Dunje operite, očistite i narežite na tanke ploške.
  2. U tavi neprijanjajućeg dna pomiješajte maslac, cimet šećer i smeđi šećer pa dodajte dunje.
  3. Kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok dunje ne omekšaju i karameliziraju se. Većina tekućine će ispariti i ostati će samo karamel.
  4. Prebacite karamelizirane dunje i karamel u kalup za pečenje (25x30 cm) i rasporedite po dnu kalupa.
  5. Mješavinu za kolač uspite u posudu i dodajte jaje, ulje i vodu. Sve zajedno miješajte električnom miješalicom (na srednjoj brzini) 2-3 minute dok ne dobijete glatko tijesto.
  6. Prekrijte dunje smjesom za muffine pa pecite na 180°C oko 25 minuta.
  7. Gotovi kolač izvadite iz pećnice pa ostavite da odstoji 15-ak minuta u kalupu, zatim pažljivo nožićem prođite uz rub biskvita te preokrenite kolač na pladanj za posluživanje.
  8. Šlag 5+ izmiješajte mikserom u čvrsti šlag.

Posluživanje: Narežite kolač i poslužite ga s tučenim šlagom i posipanim čokoladnim zvjezdicama.  

Savjet: Zrele i mirisne dunje su specifične čvrstoće pa ih je za pripremu kolača potrebno prethodno termički obraditi da omekšaju. Zato je karameliziranje s cimet šećerom odličan način da ih pripremite i dodatno aromatizirate, a za još intenzivniji i aromatičniji okus uz cimet šećer možete dodati i vanilin šećer.

Tjestenina

Svestrana Talijanka