Zelena basmati riža
- Recept by coolinarika.com -Poznati chef Ivan Pažanin zna kako tuna filete dovesti na sasvim novi nivo. Uz pečeno povrće pripremite ih s eteričnim uljima, finim začinima i ukrasite listićima korijandera.
Priprema
Tikvice narežite na ploške, a papriku na manje komade. Na zagrijanoj i nauljenoj grill tavi popecite povrće. Uz njega stavite grančicu ružmarina da zamiriše. U mužar stavite narezani češnjak, ružmarin i maslinovo ulje, pa dobro izmiješajte. Pečeno povrće stavite u posudu i prelijte aromatičnim uljem. Na istoj tavi kratko popecite mini gljive. Rižu skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite. Blanširanom špinatu dodajte maslac, žlicu maslinova ulja, sol i mljeveni papar te ga pomoću štapnog miksera usitnite u pire. U tavu stavite 2 žlice maslinova ulja i rižu. Kad se zagrije dodajte pire od špinata i promiješajte. U gotovu rižu umiješajte dio tune. Popečeno povrće malo narežite i stavite na tanjur za posluživanje. Na njega stavite zelenu rižu, a po njoj rasporedite komade tune i gljive. Sve lagano nakapajte maslinovim uljem i pospite grubo mljevenim crnim paprom.
Posluživanje: Jelo ukrasite listićima korijandera i poslužite.
Savjet: Usitnjavanje začina u mužaru daje puno bolji okus nego priprema u blenderu. Eterična ulja se oslobađaju, a sastojci se prožimaju stvarajući cijelu skalu okusa i mirisa.