Uskrs

Prvo skuhaj, onda reci hop!

Torta od lješnjaka i čokolade

Torta od lješnjaka i čokolade trebala je biti novogodišnja, ali odgodili smo sve zbog događaja zadnjih tjedana i cijele prošle godine. Činilo mi se potpuno neprikladno u takvim okolnostima slaviti pa je torta od lješnjaka i čokolade morala malo pričekati. Teško je reći da je sada pravi trenutak za nju, ali pečenje i boravak u kuhinji me opušta i zbog toga želim s vama podijeliti recept za ovu krasnu, malu i jako ukusnu tortu. Lješnjaci su glavni nosioci okusa u biskvitu, jer torta nema brašna što je čini i prirodno bezglutenskom. Tu je i bijela čokolada u laganoj kremi s Dolcela Gussnelom, a za kraj tzv. švicarski buttercream. Ta krema od bjelanjaka i maslaca izvrsna je za finalno ukrašavanje torti te kao podloga za fondan. ********************************************* Zahvaljujemo blogerici Andrei Cukrov na ustupljenom receptu

  • 120 min
  • Složeno
Torta od lješnjaka i čokolade

Sastojci

Za kremu od lješnjaka i bijele čokolade

  • 400 ml mlijeka
  • 40 g Dolcela Gussnela
  • 25 g šećera
  • 50 g mljevenih lješnjaka
  • 100 g bijele čokolade
  • 65 g maslaca

Za kremu od bjelanjaka i maslaca

  • 3 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 150 g maslaca, sobne temperature

Za ukrašavanje

  • 100 g tostiranih i oguljenih lješnjaka grubo nasjeckanih
  • ušećerene grančice ružmarina ili dekoracije po želji

Priprema

  1. Za biskvit
  2. Maslac otopite na laganoj vatri te ga kuhajte dok ne postane zlatnosmeđe boje i dobije orašasti miris. Ostavite ga sa strane da se malo ohladi.
  3. Bjelanjke pomiješajte s prstohvatom soli pa ih mikserom izradite u čvrsti snijeg.
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke i šećer pa sve miješajte mikserom dok ne dobijete svijetlu, pjenastu smjesu.
  5. Potom lagano u tu smjesu umiješajte kakao u prahu, Gussnel, mljevene lješnjake i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte i otopljeni maslac. Nastavite kratko miješati mikserom dok se svi sastojci ne prožmu.
  6. Dva manja kalupa za tortu (promjera 18 – 20 cm) obložite papirom za pečenje pa u njih ravnomjerno rasporedite dobivenu smjesu za biskvit.
  7. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta ili dok test s čačkalicom ne pokaže da su pečeni. Pečene biskvite dobro ohladite.
  8. Ohlađene biskvite prerežite na pola tako da dobijete četiri kruga/kora približno iste debljine.
  9. Prvu koru stavite na tanjur za tortu pa ga premažite trećinom kreme od lješnjaka i bijele čokolade.
  10. Poklopite kremu drugom biskvitnom korom i ponovite postupak s premazivanjem kreme. Slažite tortu ovako dok ne iskoristite sve sastojke. Zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema dobro stisne.
  11. Ohlađenu tortu premažite kremom od bjelanjaka i maslaca. Dobro je zagladite pa je posipajte sjeckanim lješnjacima.
  12. Po želji je ukrasite grančicom ušećerenog ružmarina.

Za kremu od lješnjaka i bijele čokolade

  1. Odmjerite 800 ml mlijeka pa mu oduzmite 5 – 6 žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte na laganoj vatri. Gussnel izmiješajte s 5 – 6 žlica mlijeka, koje ste sačuvali i šećerom. Kad mlijeko bude blizu vrenja dodajte mu mljevene lješnjake i bijelu čokoladu.
  2. Nastavite kuhati dok smjesa ne zakuha, maknite je s vatre pa uz neprestano miješanje dodajte Gussnel.
  3. Vratite smjesu na vatru i kuhajte, neprestano miješajući, oko deset minuta dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje. Kremu maknite s vatre i ostavite je da se dobro ohladi.
  4. Maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane kremast. Ovako pripremljeni maslac umiješajte u ohlađenu kremu od lješnjaka pomoću miksera. Ovom kremom nadjenite tortu.

Za kremu od bjelanjaka i maslaca

  1. Bjelanjke i šećer pomiješajte u zdjeli pa ih stavite kuhati na paru.
  2. Kuhajte ih neprestano miješajući dok se sav šećer ne otopi, a bjelanjci postanu pjenasti i bijeli.
  3. Ukoliko želite biti sigurni da su bjelanjci termički obrađeni koristite kuhinjski termometar i kuhajte ih dok ne dosegnu temperaturu od 70 °C.
  4. Kuhane bjelanjke prebacite u posudu za miksanje i miksajte ih dok se ne ohlade na sobnu temperaturu i pretvore u sjajan i čvrsti snijeg.
  5. Dodavajte im kockicu po kockicu omekšalog maslaca i svaki komad dobro umiješajte kako bi se sastojci povezali.
  6. Dugo i uporno sve miješajte da dobijete kompaktnu i glatku kremu idealnu za ukrašavanje.

Posluživanje: Prije posluživanja, tortu po želji ukrasite grančicom ušećerenog ružmarina.

Savjet: Kako biste dobili pjenasti i rahli biskvit, čvrsti snijeg od bjelanjaka možete na 2-3 puta lagano umiješati u biskvit.

Ajvar

Razmazi svoje nepce