Slastice i kolači

Slatka napast

Mini stollen poklončići

Blagdanski voćni kruh od orašastih plodova i sušenog ili kandiranog voća, začinjen i prekriven šećerom u prahu poznat je kao stollen. Možete napraviti više kolača u mini verzijama i upakirati kao dar dragim osobama.

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
Mini stollen poklončići

Sastojci

Priprema

  1. Od svih sastojaka za tijesto umijesite mekano i glatko tijesto. Mijesite dugo kako bi tijesto postalo elastično.
  2. Pokrijte ga krpom i ostavite da se dobro digne, dok se ne udvostruči.
  3. Kandiranom voću i bademima dodajte rum šećer, naranča šećer i promiješajte.
  4. U uzdiglo tijesto dodajte narezano suho i kandirano voće te bademe s rum i naranča šećerom.
  5. Premijesite da se voće i bademi sjedine s tijestom, po potrebi dodajte malo brašna.
  6. Marcipan podijelite na osam dijelova i svaki oblikujte u valjak duljine 10 cm.
  7. Tijesto podijelite na osam dijelova pa svaki dio oblikujte u kvadrat oko 15x15 cm. Malo ga spljoštite pa u sredinu stavite valjak od marcipana.
  8. Dio tijesta prebacite preko marcipana do 3/4 širine kako biste dobili karakteristično uzdignuće s jedne strane.
  9. Ostavite dizati još 30 minuta, a za to vrijeme pećnicu zagrijte na 180°C. Pecite oko 30 minuta, tj. dok ne dobiju lijepu boju.
  10. Kolače još vruće premažite otopljenim maslacem, obilno, a kad se maslac upije, obilno ih pospite šećerom u prahu i poslužite.

Posluživanje: Poslužite na blagdanskom stolu ili upakirajte kao male poklone.

Savjet: Ohlađene kolačiće zamotajte u pek papir i ukrasite ukrasnom vrpcom pa poklonite dragim osobama za Blagdane. 

OD VIŠKA GLAVA BOLI

Nek okus dođe u fokus