Martinjska guska s hajdinom kašom
- Recept by coolinarika.com -Za nadolazeće martinjsko veselje pripremite nadjevenu pečenu gusku uz krumpir i proslavite uz čašu domaćeg vina.
Priprema
Gusku iznutra začinite Vegetom, a izvana posolite. Zakipite vodu, dodajte kokošji temeljac i kratko prokuhajte. Dodajte heljdu, ugasite i poklopite. Pustite 15-ak minuta da heljda nabubri. Na 2 žlice ulja popržite luk i špek narezan na kockice. Kad luk zažuti dodajte očišćenu jetricu narezanu na sitnije komade i kratko popecite. Dodajte heljdu, promiješajte i ugasite Kašu ohladite, dodajte joj krušne mrvice, jaja i crvenu papriku, malo papra i soli te dobro promiješajte. Pripremljenim nadjevom napunite gusku (ne previše jer heljda još nabubri!). Dio nadjeva ugurajte ispod kože na prsima i kod bataka. Gusku pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C oko 1 sat (oko 20 minuta na 1 kg guske).
Posluživanje: Pečenu gusku poslužite s nadjevom, a uz gusku možete ispeći i malo krumpira.
Savjet: Umjesto heljde možete koristiti prokuhani ječam.