Temeljac

Mijenja kuhanje iz temelja

Zeleni rižoto od piletine

Piletina u zelenom okruženju od blitve i kremastog rižota učinit će vaš tanjur pravom prehrambenom zelenom oazom laganog jela s bijelim vinom.

  • 40 min
  • Srednje zahtjevno
  • 4 osobe
Zeleni rižoto od piletine

Sastojci

  • 150 g svježe blitve
  • 400 g pilećeg filea
  • 1 luk (100 g)
  • 50 ml ulja
  • 250 g Riže Arborio Zlato polje
  • 1 grančica timijana
  • 2 Kokošja temeljca za jela Podravka
  • 100 ml bijelog suhog vina
  • 200 ml slatkog vrhnja (za kuhanje)
  • 20 g maslaca
  • 30 g sira Grana padano narezanog na tanke listiće (ostruške)

Priprema

  1. Blitvu kratko blanširajte u slanoj kipućoj vodi, uronite u hladnu vodu, ocijedite i ispasirajte.
  2. Pileći file narežite na kockice, a luk sitno nasjeckajte.
  3. Na ulju popecite nasjeckan luk do zlatne boje te dodajte piletinu narezanu na kockice.
  4. Kratko propirjajte, dodajte rižu, zatim timijan, kokošji temeljac te nastavite pirjati podlijevajući vinom i vodom.
  5. Pred kraj, kada je riža gotova, dodajte slatko vrhnje, maslac i pasiranu blitvu i pirjajte još nekoliko minuta dok rižoto ne postane kremast.

Posluživanje: Rižoto pospite sirom i poslužite.

Savjet: Grana padano možete zamijeniti bilo kojim tvrdim ovčjim sirom, a pri posluživanju jelu možete dodati i 2 – 3 sušene rajčice iz marinade. Osim što će okusom oplemeniti ovo jelo, dat će mu i lijepu boju.

Napomena: U sezoni kopriva umjesto blitve možete dodati koprivu, jelo će dobiti iznimnu aromu.

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost 638 kcal / 2.667 kJ
Masti 30,33 g
Ugljikohidrati 60,67 g
Vlakna 1,87 g
Bjelančevine 26,16 g
Sol 0,49 g
Vitamin A 2.901,29 μg
Vitamin D 22,93 μg
Niacin 15,47 mg
Pantotenska kiselina 1,09 mg
Kalij 577,32 mg
Kalcij 184,24 mg
Fosfor 313,51 mg
prikaži sve
Na 100 g proizvoda Izvor: Podravka d.d.
Gulaš

Inspirirani tradicijom