Složenac a’la sarma
- Recept by coolinarika.com -Sarmu koja se pomno uvija u listove kiselog kupusa, pa zatim dugo kuha i nekoliko puta podgrijava obično pripremaju iskusne kuharice. Sarmu iz pećnice mogu pripremiti i manje vješti, a bit će tako ukusna da je neće trebati ni podgrijavati.

Priprema
- Na ulju popecite pancetu narezanu na kockice i mljeveno meso.
- Odmaknite s vatre da se malo ohladi pa umiješajte rižu i sadržaj vrećice Fanta za punjenu papriku i sarmu koji ste prethodno pomiješali sa 100 ml mlake vode i ostavili nekoliko minuta da odstoji.
- Od glavice kiselog kupusa odvojite nekoliko listova, a ostalo narežite na rezance.
- Listove posložite po namašćenoj vatrostalnoj posudi (23x23 cm), po njima složite u slojevima narezani kupus i smjesu od mesa i riže, a završite slojem kupusa.
- Zalijte mješavinom vode, bijelog vina i pasirane rajčice.
- Posudu pokrijte i pecite na 200°C oko 40 minuta.
Posluživanje: Složenac narežite na kocke i poslužite s pire krumpirom.
Savjet: Složenac će biti još ukusniji ako posudu 15-ak minuta prije kraja pečenja otkrijete i nastaviti peći otkriveno.
Nutritivne vrijednosti
Energetska vrijednost | 1018 kcal / 4.255 kJ |
---|---|
Masti | 37,08 g |
Ugljikohidrati | 141,91 g |
Vlakna | 2,59 g |
Bjelančevine | 30,83 g |
Sol | 0,83 g |
Vitamin A | 144,93 μg |
Vitamin D | 16,80 μg |
Niacin | 13,74 mg |
Pantotenska kiselina | 1,60 mg |
Kalij | 1.118,18 mg |
Kalcij | 172,65 mg |
Fosfor | 365,82 mg |
… | prikaži sve |
Na 100 g proizvoda | Izvor: Podravka d.d. |