Kremasta svečana torta
- Recept by coolinarika.com -Razigrani gingerbread čovječuljci savršeno se uklapaju u čaroliju blagdanskih slastica. Nedostaje li snijega, šlag na kremastoj, svečanoj torti isto će nas razveseliti i doprinijeti zimskom ugođaju.
Priprema
Brašno pomiješajte s 50 g šećera, praškom za pecivo i soli. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Uz miješanje postupno dodajte šećer i vanilin šećer. Kad se šećer otopi i smjesa postane glatka, dodajte sok limuna. Zatim pomoću lopatice postupno umiješajte pripremljeno brašno. Na kraju lagano umiješajte lješnjake. Kalup za tortu (Ǿ 22 cm) premažite maslacem i pospite brašnom. Smjesu pažljivo nanesite u kalup tako da vam ne ostane zraka. Poravnajte površinu kolača i pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 50 minuta. Drvenim štapićem provjerite je li tijesto pečeno. Kada je kolač pečen, ostavite ga da se ohladi. Tankim nožem odvojite tijesto od kalupa te ga prerežite da dobijete 2 biskvita. Žumanjke i šećer izmiješajte u pjenastu smjesu, a zatim umiješajte prašak za puding i malo mlijeka. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja, maknite s vatre, umiješajte pripremljenu smjesu od pudinga i vratite kratko na laganu vatru. Uz miješanje pustite da se krema zgusne, a zatim je odmah izvadite u drugu posudu (da se dodatno ne zagrijava) i ostavite da se ohladi. U ohlađenu kremu umiješajte Lino Ladu Gold i razrađeni maslac sobne temperature. Dobivenoj kremi dodajte popržene lješnjake i lagano promiješajte. Slatko vrhnje istucite u šlag. Pri kraju umiješajte Vanilin šećer i Šlag fix i još miksajte do željene čvrstoće. Prvi biskvit premažite s pola kreme, nanesite sloj šlaga i prekrijte drugim biskvitom. Premažite ga ostatkom kreme i šlagom. Tortu sa svih strana premažite šlagom i ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se dobro ohladi.
Posluživanje: Prije posluživanja prigodno ukrasite.