Pašticada s njokima

Zahvaljujući prirodnim bogatstvima i raznolikostima te marljivosti i mašti njenih ljudi, hrvatska kuhinja je primarno regionalna, a samim tim vrlo raznovrsna, uvijek zanimljiva i ukusna.

  • 100 min
  • Složeno
Pašticada s njokima

Sastojci

Priprema

  1. Meso operite, osušite pa našpikajte štapićima pancete, mrkve i celera.
  2. Meso premažite senfom i stavite u posudu. Dodajte narezano preostalo povrće, smokve, šljive, lovorov list, ružmarin, majčinu dušicu i sve zalijte vinom te dodajte vinski ocat. Ostavite marinirati nekoliko sati, a najbolje preko noći.
  3. Meso izvadite iz marinade i stavite na zagrijano maslinovo ulje i zapecite meso sa svih strana. Izvadite ga iz posude, a na istom ulju popecite ocijeđeno povrće iz marinade (oko 10 minuta).
  4. Dodajte koncentrat rajčice, prelijte marinadom, vratite meso i dodajte vode po potrebi da meso bude do pola uronjeno. Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri oko 1 sat i 30 minuta.
  5. Zatim dodajte oguljenu i na kockice narezanu jabuku, ocijeđen sok naranče, prošek i Vegetu. Kuhajte još 10-ak minuta.
  6. Omekšalo meso izvadite i ostavite da se odmori 10 minuta prije rezanja.
  7. Umak propasirajte da se usitni, popaprite i posolite po potrebi.

Posluživanje: Meso narežite na ploške i poslužite s umakom i njokima.

Savjet: Kod pripreme junetine sol i Vegetu dodajte potkraj kuhanja.

BILJE ZA OBILJE

Više okusa bez pokusa