Slovačka - Pečena svinjetina s pirjanim crvenim kupusom i knedlima

Slovačku kuhinju karakterizira jednostavnost, korištenje puno povrća i mahunarki, janjetine, svinjetine i mesa peradi. Utjecaj na razvoj kulinarstva imali su i strani narodi s kojima su kroz povijest dolazili u kontakt.

  • 90 min
  • Složeno
Slovačka - Pečena svinjetina s pirjanim crvenim kupusom i knedlima

Sastojci

  • 1 kg svinjetine od buta u komadu
  • 4 češnja češnjaka
  • 50 g Pancete Podravka
  • 1 žlica Vegete
  • 100 g luka
  • 100 ml vode
  • 50 ml crnog vina
  • 25 ml ulja

Za pirjanje

  • 700 g crvenog kupusa
  • 25 ml ulja
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice mljevenog kima
  • 150 ml vode
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice alkoholnog octa

Za knedle

Priprema

  1. Svinjetinu našpikajte češnjakom i pancetom narezanom na štapiće. Meso pospite jednom žlicom Vegete, pa ga stavite u posudu za pečenje.
  2. Dodajte na četvrtine narezani luk i podlijte vodom, vinom i uljem. Poklopite i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C. Pecite 30 minuta, pa meso okrenite i pecite još 30-45 minuta.

Za pirjani crveni kupus

  1. Kupus očistite, narežite na tanke rezance i stavite na zagrijano ulje. Dodajte sol, mljeveni kim, vodu, poklopite i lagano kuhajte 25-30 minuta. Dodajte šećer i ocat i još kratko pirjajte otklopljeno.

Za knedle

  1. Kvasac, šećer i toplo mlijeko izmiješajte i ostavite dizati 10 minuta. Brašnu dodajte sol, jaje i dignuti kvasac. Zamijesite tijesto, pokrijte i ostavite da se diže 2 sata.
  2. Dignuto tijesto premijesite i oblikujte u knedle (ili valjak) te ostavite na pobrašnjenoj podlozi da se diže još 20 minuta.
  3. Knedle položite u posudu s rupama i stavite je kuhati poklopljenu na paru. Kuhajte oko 15 minuta bez podizanja poklopca jer se knedle kuhaju na pari u loncu.

Posluživanje: Pažljivo ih izvadite i poslužite. Ako ste kuhali tijesto u jednom komadu (u valjku) pomoću konca ga narežite na ploške.

Savjet: Dodatak kima u jela s kupusom sprječava napuhavanje.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...