Sushi s lososom - chirashi
- Recept by coolinarika.com -Chirashi je japansko jelo koje je jednostavnije za pripremu od sushi rolica jer se priprema u zdjeli. U ovom receptu chirashi smo pripremili u obliku malih zalogaja pa ih svakako preporučujemo kao finger food svim ljubiteljima japanske kuhinje.

Priprema
- U posudi zakuhajte 550 ml vode, dodajte ispranu rižu i na laganoj vatri kuhajte dok riža ne upije svu vodu. Rižu odmah prebacite u veću posudu, zalijte s rižinim octom pomiješanim s ½ žličice soli i 1 žlicom šećera i brzo promiješajte. Rižu pustite da se dobro ohladi.
- Mrkvu ogulite, narežite na kockice, zalijte sa 150 ml vode, dodajte prstohvat soli i preostali šećer. Kuhajte na srednjejakoj vatri 3-5 minuta. Procijedite i pustite da se ohladi.
- Malo vode zakuhajte, uklonite s vatre i u nju dodajte rižine rezance, pa kad omekšaju procijedite ih i sitno nasjeckajte.
- U posudu stavite 250 ml vode, klobuke shiitake gljiva sitno narezanih na kockice, umak od soje, preostali šećer i štapiće bambusa narezane na rezance dužine oko 1 cm. Poklopljeno kuhajte na laganoj vatri 20 minuta i dok sva tekućina ne ispari.
- Smjesu pustite da se dobro ohladi, pa ju pomiješajte s pripremljenom mrkvom i rižom. Smjesu podijelite na 20 jednakih dijelova i rukama svaki dio oblikujte u pravokutnik 2,5x5 cm.
- Losos narežite na veličinu rižinih pravokutnika i položite na njih.
- Mladi luk prerežite na 3 dijela i svaki dio narežite na dugačke tanke rezance, pa ih rasporedite po lososu. Držite u hladnjaku do posluživanja.
Posluživanje: Držite u hladnjaku do posluživanja.
Savjet: Mladi luk možete zamijeniti svježim mladim mahunama.
Nutritivne vrijednosti
Energetska vrijednost | 346 kcal / 1.446 kJ |
---|---|
Masti | 2,42 g |
Ugljikohidrati | 68,75 g |
Vlakna | 1,67 g |
Bjelančevine | 11,42 g |
Sol | 3,50 g |
Vitamin A | 5.685,74 μg |
Vitamin D | 74,25 μg |
Niacin | 6,28 mg |
Pantotenska kiselina | 1,00 mg |
Kalij | 302,88 mg |
Kalcij | 40,69 mg |
Fosfor | 154,75 mg |
… | prikaži sve |
Na 100 g proizvoda | Izvor: Podravka d.d. |