Panettone
- Recept by coolinarika.com -Panettone je tradicionalni kolač porijeklom iz Italije. Kupolastog je izgleda, a unutrašnjost mu je spužvasta, žućkasta i mekana. Osim grožđica i kandiranog voća u tijesto se mogu dodati i komadići čokolade ili različite kreme.
Priprema
U toplo mlijeko dodajte žličicu šećera i otopite instant kvasac. Dodajte 100 g brašna i zamijesite tijesto. Pustite da se diže na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči (oko 60 minuta). Dodajte još oko 180 g brašna, 2 cijela jaja i zamijesite tijesto. Dodajte 60 g maslaca sobne temperature i zamijesite tijesto. Smjesu zamotajte prozirnom folijom i pustite da se diže najmanje 2 sata na 30 °C (da se volumen udvostruči). Kada se tijesto diglo dodajte preostalo brašno pomiješano s praškom za pecivo i soli, još 2 jaja i žumanjke te preostali maslac. Zamijesite tijesto, dodajte još preostali šećer, vanilin šećer i limun šećer. Na kraju umiješajte grožđice i kandirani limun i naranču. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i pustite da se diže najmanje 2 sata (da udvostruči volumen). Kalup za panettone (Ø 20 cm) premažite maslacem, a po obodu stavite papir za pečenje (9-10 cm visine). Dignuto tijesto premjestite (pomoću špatule, jer je tijesto mekano). Formirajte kuglu i stavite u pripremljeni kalup. Ostavite dizati oko 2 sata da se volumen udvostruči. Kad je tijesto doseglo rub stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite tako 10 minuta. Zatim temperaturu smanjite na 180 °C i pecite tako još 15 minuta. U međuvremenu pokrijte papirom za pečenje da ne izgori s gornje strane. Temperaturu smanjite na 170 °C i pecite još oko 20-25 minuta. Štapićem provjerite je li pečen.
Posluživanje: Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu i poslužite.
Savjet: Tek pečeni kolač odozgo premažite maslacem i ostavite hladiti. Tako ćete dobiti meku gornju koru.