Panettone

Panettone je tradicionalni kolač porijeklom iz Italije. Kupolastog je izgleda, a unutrašnjost mu je spužvasta, žućkasta i mekana. Osim grožđica i kandiranog voća u tijesto se mogu dodati i komadići čokolade ili različite kreme.

  • 480 min
  • Složeno
Panettone

Sastojci

Priprema

  1. U toplo mlijeko dodajte žličicu šećera i otopite instant kvasac. Dodajte 100 g brašna i zamijesite tijesto. Pustite da se diže na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči (oko 60 minuta).
  2. Dodajte još oko 180 g brašna, 2 cijela jaja i zamijesite tijesto.
  3. Dodajte 60 g maslaca sobne temperature i zamijesite tijesto. Smjesu zamotajte prozirnom folijom i pustite da se diže najmanje 2 sata na 30 °C (da se volumen udvostruči).
  4. Kada se tijesto diglo dodajte preostalo brašno pomiješano s praškom za pecivo i soli, još 2 jaja i žumanjke te preostali maslac. Zamijesite tijesto, dodajte još preostali šećer, vanilin šećer i limun šećer. Na kraju umiješajte grožđice i kandirani limun i naranču.
  5. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i pustite da se diže najmanje 2 sata (da udvostruči volumen).
  6. Kalup za panettone (Ø 20 cm) premažite maslacem, a po obodu stavite papir za pečenje (9-10 cm visine).
  7. Dignuto tijesto premjestite (pomoću špatule, jer je tijesto mekano). Formirajte kuglu i stavite u pripremljeni kalup. Ostavite dizati oko 2 sata da se volumen udvostruči.
  8. Kad je tijesto doseglo rub stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite tako 10 minuta. Zatim temperaturu smanjite na 180 °C i pecite tako još 15 minuta.
  9. U međuvremenu pokrijte papirom za pečenje da ne izgori s gornje strane. Temperaturu smanjite na 170 °C i pecite još oko 20-25 minuta. Štapićem provjerite je li pečen.

Posluživanje: Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu i poslužite.

Savjet: Tek pečeni kolač odozgo premažite maslacem i ostavite hladiti. Tako ćete dobiti meku gornju koru.

ADIO ADITIVI!

Poznata jela bez nepoznatih sastojaka