Mesoljupci

Nema tice do prasice!

Pečeni odojak

Za novogodišnjim stolom okupite najmilije i pripremite odojak i francusku salatu jer se tome svi vesele. Odojak možete poslužiti vruć ili hladan. Vječni recept za ugostiti obitelj.

  • 180 min
  • Srednje zahtjevno
  • 4 osobe
Pečeni odojak

Sastojci

  • 2,5 kg svježeg odojka
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica Vegete
  • 150 ml ulja
  • 150 ml suhog bijelog vina

Za francusku salatu

Priprema

  1. Odojak dobro posušite, lagano posolite, pospite Vegetom i sa svih strana meso dobro natrljajte te premažite uljem.
  2. Pripremljeni odojak premjestite u namašćeni lim za pečenje, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta.
  3. Nakon toga foliju maknite, odojka podlijte vinom i nastavite peći. Za vrijeme pečenja pečenku prelijevajte umakom od pečenja, a u pleh povremeno dolijevajte malo tople vode.

Za francusku salatu

  1. Zamrznutu mješavinu povrća za francusku salatu stavite u kipuću posoljenu vodu, a kad ponovo zakipi kuhajte 10 minuta. Kuhano povrće ocijedite i ohladite.
  2. Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom, dodajte kisele krastavce narezane na kockice i ohlađeno povrće. Sve zajedno lagano promiješajte.

Posluživanje: Dobro pečeno meso narežite na komade i poslužite uz francusku salatu i ukiseljeno povrće. Pečeni odojak može se poslužiti i hladan. Za takve prilike meso ćete odvojiti od kosti, narezati na manje kocke, koje ćete složiti na pladanj i ukrasiti Cocktail salatom od ukiseljenog povrća Podravka ili Party krastavcima Podravka.

Mala tajna: Otkrit ćemo vam i malu tajnu o tome kako ispeći odojak da dobijemo hrskavu koricu. Pecite ga na temperaturi 220 °C oko pola sata, zatim pecite na 180 °C, a 20 minuta prije kraja pečenja ponovno na 220 °C.

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost 1450 kcal / 6.061 kJ
Masti 84,13 g
Ugljikohidrati 20,36 g
Vlakna 5,04 g
Bjelančevine 140,69 g
Sol 8,32 g
Vitamin A 15.928,35 μg
Vitamin D 76,46 μg
Niacin 62,07 mg
Pantotenska kiselina 5,14 mg
Kalij 2.943,20 mg
Kalcij 198,79 mg
Fosfor 1.435,78 mg
prikaži sve
Na 100 g proizvoda Izvor: Podravka d.d.

Igrajte se
s nama!

 

Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće