Bakalar na brudet
- Recept by coolinarika.com -Običaji su običaji, pa tako ni Badnjak nije Badnjak bez bakalara. Svaka obitelj ima svoj recept, svoje savjete, a mi vam predlažemo da svakako isprobate ovaj recept koji je vrijedan vaše pažnje.

Priprema
- Nakon močenja bakalar skuhajte, očistite od kosti i kože, a juhu u kojoj se kuhao bakalar sačuvajte.
- U zagrijanu tavu ulijte ulje, dodajte luk narezan na tanke ploške i popecite ga da postane staklast.
- Krumpir ogulite i narežite na ploške.
- Na dno posude stavite dio narezanog krumpira, po krumpiru stavite dio očišćenog bakalara, pospite s malo nasjeckanog češnjaka i peršina, stavite malo popečenog luka, ulijte malo maslinova ulja i dodajte Vegetu.
- Nastavite sa slaganjem redova dok ne potrošite namirnice, zadnji red stavite krumpir.
- Na kraju dodajte passatu, list lovora, tekućinu u kojoj se kuhao bakalar i ulijte toliko vode da pokrijete sadržaj u loncu.
- Bakalar kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta da krumpir omekša. Tijekom kuhanja posudu povremeno protresite. Potkraj kuhanja dodajte vino i po potrebi posolite i popaprite.
Posluživanje: Bakalar na brodet poslužite s palentom ili domaćim kruhom.
Savjet: Prije namakanja bakalaru odrežite peraje i rep. Potucite ga batom za meso, kako bi lakše mekšao. Stavite ga u vodu da se moči najmanje dva dana. Vodu mijenjajte nekoliko puta dnevno, a bakalar povremeno okrenite u vodi.
Nutritivne vrijednosti
Energetska vrijednost | 570 kcal / 2.383 kJ |
---|---|
Masti | 24,81 g |
Ugljikohidrati | 40,14 g |
Vlakna | 8,09 g |
Bjelančevine | 45,95 g |
Sol | 6,02 g |
Vitamin A | 836,59 μg |
Vitamin D | 60,00 μg |
Niacin | 20,30 mg |
Pantotenska kiselina | 1,25 mg |
Kalij | 1.992,64 mg |
Kalcij | 172,20 mg |
Fosfor | 506,54 mg |
… | prikaži sve |
Na 100 g proizvoda | Izvor: Podravka d.d. |