Badnjak

Više od pripreme za Božić

Bakalar na brudet

Običaji su običaji, pa tako ni Badnjak nije Badnjak bez bakalara. Svaka obitelj ima svoj recept, svoje savjete, a mi vam predlažemo da svakako isprobate ovaj recept koji je vrijedan vaše pažnje.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
  • 4 osobe
Bakalar na brudet

Sastojci

Priprema

  1. Nakon močenja bakalar skuhajte, očistite od kosti i kože, a juhu u kojoj se kuhao bakalar sačuvajte.
  2. U zagrijanu tavu ulijte ulje, dodajte luk narezan na tanke ploške i popecite ga da postane staklast.
  3. Krumpir ogulite i narežite na ploške.
  4. Na dno posude stavite dio narezanog krumpira, po krumpiru stavite dio očišćenog bakalara, pospite s malo nasjeckanog češnjaka i peršina, stavite malo popečenog luka, ulijte malo maslinova ulja i dodajte Vegetu.
  5. Nastavite sa slaganjem redova dok ne potrošite namirnice, zadnji red stavite krumpir.
  6. Na kraju dodajte passatu, list lovora, tekućinu u kojoj se kuhao bakalar i ulijte toliko vode da pokrijete sadržaj u loncu.
  7. Bakalar kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta da krumpir omekša. Tijekom kuhanja posudu povremeno protresite. Potkraj kuhanja dodajte vino i po potrebi posolite i popaprite.

Posluživanje: Bakalar na brodet  poslužite s palentom ili domaćim kruhom.

Savjet: Prije namakanja bakalaru odrežite peraje i rep. Potucite ga batom za meso, kako bi lakše mekšao. Stavite ga u vodu da se moči najmanje dva dana. Vodu mijenjajte nekoliko puta  dnevno, a bakalar povremeno okrenite  u vodi.

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost 570 kcal / 2.383 kJ
Masti 24,81 g
Ugljikohidrati 40,14 g
Vlakna 8,09 g
Bjelančevine 45,95 g
Sol 6,02 g
Vitamin A 836,59 μg
Vitamin D 60,00 μg
Niacin 20,30 mg
Pantotenska kiselina 1,25 mg
Kalij 1.992,64 mg
Kalcij 172,20 mg
Fosfor 506,54 mg
prikaži sve
Na 100 g proizvoda Izvor: Podravka d.d.
Sportski život

U zdravoj hrani, zdrav duh