Uskrs

Prvo skuhaj, onda reci hop!

Povitica s orasima

Povitica s orasima je jedan je od popularnijih tradicionalnih blagdanskih kolača. Ova slastica od dizanog tijesta može se oblikovati u formu kuglofa ili klasične orahnjače. Na ustupljenom receptu zahvaljujemo blogerici Matejki Buča s bloga likechocolate

  • 200 min
  • Srednje zahtjevno
Povitica s orasima

Sastojci

Za tijesto:

Za nadjev:

Priprema

  1. Od svih sastojaka za tijesto, osim maslaca, mikserom s kukom ili spiralnim nastavcima umijesite tijesto dok se svi sastojci ne sjedine.
  2. Zatim dodajte omekšali maslac i nastavite mijesiti dok se ne sjedini s ostatkom tijesta, za što je potrebno 7 – 8 minuta dok tijesto ne postane potpuno glatko i dok se ne počne odvajati od stijenki posude.
  3. Izvadite ga, pobrašnite stijenke posude, vratite tijesto, prekrijte ga krpom i ostavite na toplome mjestu da se udvostruči – trebat će mu oko 1 sat, možda i dva ako je hladnije.
  4. Za to vrijeme pripremite nadjev: bjelanjke miksajte s prstohvatom soli. Kad se zapjene dodajte šećer pa miksajte dok ne dobijete čvrsti šaum.
  5. Orahe pomiješajte s ostalim sastojcima, a zatim špatulom umiješajte šaum.
  6. Naraslo tijesto kratko premijesite pa na pobrašnjeloj podlozi razvaljajte u tanki pravokutnik – tijesto treba biti tanko 1-2 mm, a pravokutnik otprilike dimenzija 85x55 cm.
  7. Premažite cijelo tijesto tankim slojem nadjeva pa čvrsto zarolajte po duljoj stranici – dobit ćete valjak duljine oko 85 cm.
  8. Kalup za kruh dimenzija 30x12 cm premažite iznutra maslacem.
  9. Valjak savinite u oblik slova S i prebacite u kalup tako da izgleda kao da povitica i ima tri valjka. Prekrijte krpom i ostavite oko 1 sat da se digne.
  10. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  11. Uzdigli kolač premažite s malo mlijeka pa pecite 15 min na 180°C i još 35-45 minuta na 160°C. Ohladite u kalupu, pažljivo izvadite i pospite šećerom u prahu.

Posluživanje: Poslužite toplo ili hladno. 

Savjet: Dizano tijesto će se značajno brže dizati na toplom mjestu. Tijesto se u prvom dizanju treba udvostručiti. Pratite tijesto da se ne predigne jer previše fermentirano tijesto nepovoljno utječe na očekivani okus i teksturu pečenog dizanog tijesta. 

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži