Kesten parfe torta

Osjetite kako se sjajno ljube kesten i parfe čokoladna krema u hrskavom omotaču drage CC ivannne ♥ !

  • 50 min
  • Srednje zahtjevno
Kesten parfe torta

Sastojci

Za podlogu

  • 100 g brašna
  • 1 (43 g) prašak za puding s okusom čokolade
  • 1 ravna žličica praška za pecivo
  • malo cimeta
  • par zrnca soli
  • 100 g maslaca
  • 80 g smeđeg šećera s melasom
  • 1 burbon vanilija šećer
  • 1 jaje
  • + 50 ml mlijeka ili čokoladnog likera

Za nadjev

  • 100 g tamne čokolade (74 % kakaa)
  • 200 + 300 ml vrhnja za šlag (35 % m.m.)
  • 250 g zaslađenog kesten pirea

Za ukrašavanje

  • 150 g čokolade za kuhanje (52 % kakaa)
  • kakao za posipanje

Priprema

  1. Za podlogu pomiješajte brašno, prašak za puding s okusom čokolade, prašak za pecivo, cimet i par zrnca soli.
  2. U drugoj posudi pjenasto izmiješajte maslac sobne temperature sa smeđim šećerom i burbon vanilija šećerom, umiješajte jaje pa mješavinu s brašnom.
  3. Na podlogu od kalupa promjera 20 cm stavite papir za pečenje i stisnite obruč. Špatulom ili vlažnom rukom raspredite pripremljenu smjesu te pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C na 2. razini 20 – 25 minuta.
  4. Pečenu podlogu odmah okrenite na rešetku i pustite da se ohladi. Zatim ju pažljivo premjestite na tanjur za posluživanje, namjestite obruč za nadjev i pošpricajte prokuhanim vrelim mlijekom ili čokoladnim likerom.
  5. Za nadjev u posudi s debelim dnom zakipite 200 ml vrhnja za šlag pa odmah maknite s vatre i dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Pustite da se ohladi.
  6. Preostalo vrhnje za šlag (300 ml) istucite u čvrsti snijeg. Ohlađenoj smjesi od čokolade umiješajte zaslađen kesten pire pa tučeno slatko vrhnje. Rasporedite na podlogu i ostavite u hladnjaku da se stisne. Skinite obruč tako da prvo prođete tankim nožem uz rub pa opustite kopču.
  7. Za ukrašavanje na papiru za pečenje iscrtajte krug promjera 30 cm. Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
  8. Čokoladu odmah izlijte na papir i ravnomjerno razmažite. Neka se glazura malo stisne 7-8 minuta, ali mora biti jos mekana. Pažljivo uzmite papir s glazurom i prebacite preko torte.
  9. Rubove naberite (ne previše da ne puca kad skidate papir - ovisno o vrsti papira, papir se sam odvaja od prekrivača) i lagano pritisnite uz podlogu te lagano pređite rukom po površini torte.
  10. Tortu tako s papirom stavite u hladnjak na 15-ak minuta, odnosno dok se glazura skroz ne stvrdne. Izvadite ju iz hladnjaka i pažljivo maknite papir, pazite na rubove da ne puknu. Tortu pospite kakaom.

Posluživanje: Tortu ćete lakše narezati ako oštrim nožem lupite po glazuri dok ne pukne na rezu... baš zabavno :) Savjet: Okus torte bit će još bolji ako podlogu premažete džemom od šumskog voća, ali ostavite rub bez premaza kako nadjev ne bi klizio pri posluživanju.Koristila sam zamrznuti zaslađeni kesten pire (pakiran je kao maslac). Za odmrzavanje je potrebno 1-2 sata na sobnoj temperaturi. Ako sami pasirate kesten, za nadjev je potrebno oko 200 g kestena, 60 g šećera i 2 žlice ruma.

ADIO ADITIVI!

Poznata jela bez nepoznatih sastojaka