Peciva bundevice od dizanog tijesta

Napravite maštovite, ukusne i prigodne bundevice. Dodajte pire od bundeve u slatka peciva od dizanog tijesta i oblikujte ih pomoću kuhinjske špage ili škara kao male bundeve. Na ustupljenom receptu zahvaljujemo Andrei Cukrov s bloga Cukar - Hrana i priče.

  • 90 min
  • Složeno
Peciva bundevice od dizanog tijesta

Sastojci

  • 350 g Podravka Glatkog brašna
  • 1 Dolcela Instant kvasac
  • 130 g pirea od buče
  • 120 ml mlakog mlijeka
  • 40 g rastopljenog maslaca
  • 1 manje jaje
  • 40 g tamnog smeđeg šećera
  • ½ žličice soli
  • 1 jaje
  • 1 žlica mlijeka za premazivanje
  • 10 pekanskih oraha za peteljke

Priprema

  1. U zdjeli miksera pomiješajte brašno i kvasac.
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte pire od buče, mlijeko, maslac, jaje, šećer i sol.
  3. Sve dobro umutite kako bi se pretvorilo u glatku smjesu.
  4. Ovako umućene sastojke dodajte mješavini brašna i kvasca.
  5. Miješate sve mikserom, nastavkom za tijesto na laganoj brzini dok se ne sve ne poveže.
  6. Malo pojačajte brzinu miksera i nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko i podatno tijesto koje se može tanko razvući (windowpan test).
  7. Tijesto prebacite na radnu plohu te ga brzo premijesite rukama, oblikujte ga u kuglu i prebacite u posudu za dizanje.
  8. Premažite ga s malo ulja, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom do 2 sata ili dok se ne udvostruči.
  9. Podignuto tijesto premijesite, pa ga podijelite na 15 komada, svaki težak oko 40 grama.
  10. Svaki komad oblikuje u kuglicu, pa svaku kuglicu povežite kuhinjskom špagom za efekt bundeve.
  11. Ovako oblikovana peciva složite na veliki lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  12. Prekrijte ih krpom i ostavite ponovno dizati oko sat vremena.
  13. Pećnicu zagrijte na 180 °C.
  14. Podignuta peciva premažite umućenim jajem s mlijekom.
  15. Pecite ih u zagrijanoj pećnici 20 minuta ili do se ne zarumene.
  16. Pečena peciva izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.
  17. S ohlađenih peciva pažljivo uklonite špagu, a zatim u sredinu svakog zataknite polovicu pekanskog oraha za peteljke.

Posluživanje: Peciva bundevice poslužite odmah ili ih čuvajte u dobro zatvorenoj kutiji. 

Savjet: Ako želite napraviti bundeve zarezivanjem, onda svaku kuglicu lagano spljoštite i škarama narežite na 8 kriški.

BILJE ZA OBILJE

Više okusa bez pokusa