Šarlote od vanilije s jabukama
- Recept by coolinarika.com -Kad vam se jede nešto fino i slatko, uz svu gužvu u kojoj se nalazite predlažemo da pripremite šarlote od vanilije s jabukama. Jednostavno obložite piškote kao ogradu, a unutra ih napunite finom kremom od pudinga i slatkog vrhnja te ukrasite šlagom.
Priprema
Pripremite 8 okruglih čaša promjera 8 cm i stavite ih na toplo. Piškote prerežite na pola, posložite ih u krug uz vanjski rub čaše, pa ih vežite trakicom da se piškote malo stisnu, ali pazite da ne izgube oblik. Ostatak piškota narežite na manje komadiće i rasporedite ravnomjerno u rupama iz kojih ste izvukli čaše. Puding pomiješajte s 50 g šećera i razmutite u 50 ml hladnog mlijeka. U ostatak mlijeka ulijte 200 ml slatkog vrhnja i stavite na vatru. Kada zakuha umiješajte razmućeni puding i dobro miješajući kuhajte još 1-2 minute, maknite s vatre i pustite da se ohladi 15-20 minuta. Preostalih 200 ml slatkog vrhnja električnom miješalicom istucite u šlag i dobro izmiješajte s pudingom. Dobiveni puding ulijte u "kalupčiće" i pustite da se ohlade do sobne temperature. Jabuke ogulite i narežite na manje ploškice. Maslac rastopite na laganoj vatri, pa na njemu prodinstajte jabuke. Dodajte rum, šećer, limunov sok, cimet i na laganoj vatri pirjajte još 4-5 minuta. Jabuke rasporedite po pudingu, pustite da se ohlade 10-15 minuta i premjestite u hladnjak na 2 sata.
Posluživanje: Poslužite ohlađeno uz mesno jelo ili neki napitak.
Savjet: Šarlote možete dodatno ukrasiti šlagom.