Koljenica s kiselim zeljem i okruglicama

Ovakve koljenice obožavaju njemačka i austrijska kuhinja, a prijateljima možete prepustiti prosudbu jesu li bolje od naših tradicionalnih, sušenih pa kuhanih bunceka.

  • 100 min
  • Složeno
Koljenica s kiselim zeljem i okruglicama

Sastojci

Priprema

  1. Vegetu, sol i šećer pomiješajte sa žlicom vode. Koljenicu zarežite po dužini dva do tri puta, dobro natrljajte pripremljenom mješavinom te obložite paprom u zrnu i lovorovim listovima. Ostavite je stajati pokrivenu oko 2-3 dana na hladnome mjestu.
  2. Nakon toga, zajedno sa začinima koljenicu stavite u hladnu vodu i kuhajte oko sat vremena
  3. Koljenicu izvadite, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na temperaturi 220°C oko 30 minuta. Pecite je dok ne porumeni.
  4. Dok se koljenica peče, operite zelje i kuhajte ga u vodi u kojoj se kuhala koljenica dok ne omekša. Kada je zelje kuhano, ocijedite ga, stavite na zagrijani pladanj i prelijte masnoćom u kojoj se pekla koljenica.

Posluživanje: Koljenicu u komadu stavite na zelje i poslužite. U Beču će uz to poslužiti i neke od njihovih poznatih okruglica (knedli), a vi možete dodati kuhani ili pečeni krumpir.

Savjet: Koljenicu možete peći zajedno s krumpirom narezanim na ploške.Koljenicu nakon kuhanja još malo posolite, a zatim je stavite peći.Ovo možete i zamrznutiZamrzavanje: Pečenu koljenicu ohladite i odvojite od kostiju kako bi zauzimala što manje prostora u zamrzivaču. U posudu za zamrzavanje s poklopcem prvo stavite pripremljeni, ohlađeni kupus, a na njega rasporedite meso i zamrznite. Odmrzavanje: Ostavite da se odmrzava nekoliko sati u hladnjaku, a zatim u tepsiji s malo vode pod folijom lagano zagrijavajte u pećnici na 120°C 20-30 minuta.Trajnost: 60 do 90 dana.

Čokolada

Zadovoljstvo na kvadrat