Priprema
Za umak otopiti maslac u posudi te dodati nasjeckani luk i posoliti. Pirjati par minuta dok ne postane staklast. Dodati brašno i, stalno miješajući, pržiti par minuta, ali paziti da ne zagori. Nakon toga uliti mlijeko i vrhnje i dobro promiješati. Pustiti da zavrije pa dodati lovor, papar, klinčić i muškatni oraščić. Pustiti da vrije još 10-15 minuta na jako laganoj vatri da dobijemo glatki umak. Skloniti s vatre. Izvaditi lovor, papar i klinčić. Umiješati sir da se rastopi. Skuhati makarone al dente . Pancetu narezati na kockice.Makaronima i panceti dodati pripremljeni umak, posoliti, popapriti, dodati muškatni oraščić i dobro izmiješati. Pećnicu zagrijati na 190 stupnjeva. Posudu za pečenje namazati maslacem te rasporediti makarone. Posipati sirom i timijanom pa završiti po vrhu s krušnim mrvicama. Peći oko 15-20 minuta.
Posluživanje: Koristila sam Dukatovo slatko vrhnje.Umak je malo intenzivniji zbog dodanih začina.Recept je od T. Kellera.