Gratinirani makaroni

...

  • Jednostavno
Gratinirani makaroni

Sastojci

  • oko 120 g makarona
  • 50-60 g Pancete Podravka
  • malo muškatnog oraščića
  • malo svježeg timijana
  • 1/4 šalice parmezana
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • sol i papar
  • 1 1/2 šalica umaka

Za umak

  • 2 žlice maslaca
  • 1 manji luk
  • 2 žlice brašna
  • 1 1/3 šalice mlijeka
  • 1/2 šalice slatkog vrhnja
  • 2 lista lovora
  • 2-3 zrna crnog papra
  • 2 cijela klinčića
  • malo muškatnog oraščića
  • 1/4 šalice naribanog ementallera

Priprema

  1. Za umak otopiti maslac u posudi te dodati nasjeckani luk i posoliti. Pirjati par minuta dok ne postane staklast. Dodati brašno i, stalno miješajući, pržiti par minuta, ali paziti da ne zagori. Nakon toga uliti mlijeko i vrhnje i dobro promiješati. Pustiti da zavrije pa dodati lovor, papar, klinčić i muškatni oraščić. Pustiti da vrije još 10-15 minuta na jako laganoj vatri da dobijemo glatki umak. Skloniti s vatre. Izvaditi lovor, papar i klinčić. Umiješati sir da se rastopi.
  2. Skuhati makarone al dente. Pancetu narezati na kockice.Makaronima i panceti dodati pripremljeni umak, posoliti, popapriti, dodati muškatni oraščić i dobro izmiješati.Pećnicu zagrijati na 190 stupnjeva.Posudu za pečenje namazati maslacem te rasporediti makarone. Posipati sirom i timijanom pa završiti po vrhu s krušnim mrvicama.Peći oko 15-20 minuta.

Posluživanje: Koristila sam Dukatovo slatko vrhnje.Umak je malo intenzivniji zbog dodanih začina.Recept je od T. Kellera.

Začini inspiracije

Monozačini