Ribe i plodovi mora

Iz morskih dubina do gastro visina

Pogača s Evom na viški način

Pogača na viški način sadrži sve najbolje iz Mediterana, objedinjeno u nadjevu od sardine, maslinovog ulja, pelata, kapara, luka, vina i začina. Zahvaljujemo Ivanu Pažaninu na ustupljenom receptu.

 • 110 min
Pogača s Evom na viški način

Sastojci

Priprema

 1. U malo mlake vode dodajte šećer i kvasac te ostavite da se kvasac digne.
 2. Brašnu dodajte maslinovo ulje, sol i kvasac i tijesto umijesite da dobijete kompaktnu smjesu. Razrađeno tijesto ostavite odmarati oko pola sata.
 3. Dok čekate tijesto da se digne, zagrijte maslinovo ulje u dubljoj tavi. Dodajte na ploške narezan luk i popecite da postane staklast.
 4. Kad je uvenuo, dodajte sol, češnjak, kapare, peršin, papar, zdrobljene pelate i vino.
 5. Pirjajte na laganoj vatri, a potkraj kuhanja dodajte šećer i posolite. Malo motara dodajte u nadjev, a ostatak sačuvajte.
 6. Kad se tijestu udvostručio volumen razvaljajte ga na debljinu malo manju od centimetra.
 7. Tijesto prenesite u maslinovim uljem namazan pleh tako da rubovi tijesta vise s rubova pleha sa svih strana. Rubove tijesta malo podignite preko ruba posude.
 8. Na tijesto stavite pripremljeni nadjev, rasporedite Eva sardine i pospite s ostatkom motara. Prekrijte rubovima tijesta, donji rub prebacite preko ruba gornjeg i zamotajte.
 9. Površinu izbodite vilicom, pogaču nakapajte maslinovim uljem, premažite rukama i nabodite vilicom da izađe zrak. Ostavite 10 minuta neka se diže.
 10. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 40 minuta.

Posluživanje: Pogaču narežite i poslužite toplu ili hladnu.

Savjet: Pečenu pogaču prekrijte i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

Kruh

Kruh naš svagdašnji