Mađarica s karamelom

Tradicionalni kolač u nekoliko slojeva koji odgovara svakoj prilici i gotovo svi ga vole je mađarica. Smatra se da je najbolja kad malo odstoji pa predlažemo da započnete s pripremom mađarice s karamelom i čokoladnom glazurom. Zahvaljujemo blogerici Matejki Buča na ustupljenom receptu.

  • 120 min
  • Srednje zahtjevno
Mađarica s karamelom

Sastojci

Za kore:

Za kremu:

  • 700 ml mlijeka
  • 60 g Dolcela Gussnela
  • 300 g šećera
  • 225 g omekašlog maslaca
  • 1 žlica kakaa

Za glazuru:

  • 100 g tamne čokolade
  • 1 žlica ulja

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za pečenje obložite papirom za pečenje.
  2. Od brašna, praška za pecivo, šećera, vanilije i maslaca dlanovima napravite mrvičasto tijesto. Dodajte jaje i vrhnje pa umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i pustite da odmori 30-ak minuta u hladnjaku.
  3. Tijesto podijelite i razvaljajte na 5 (25x30 cm) ili 6 (25x20 cm) jednakih kora debljine oko 2 mm. Rubove poravnajte kako bi vam kore bile što pravilnije, a ostatak tijesta ponovno iskoristite.
  4. Pecite svaku koru oko 8 minuta tj. dok ne očvrsne i počne dobivati boju. Ohladite.
  5. Za kremu pržite šećer u širokoj, dubljoj tavi uz povremeno miješanje dok se potpuno ne otopi i dobije jantarnu boju.
  6. Zalijte ga s 600 ml vrućeg mlijeka i kuhajte dok se sav karamel ne rastopi u mlijeku. U međuvremenu pomiješajte Gussnel s ostatkom mlijeka.
  7. Tu smjesu ulijte u mlijeko i brzo miješajući kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne kao puding. Prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje površinu pudinga i ohladite.
  8. Maslac i kakao izradite mikserom dok ne postanu pjenasti, barem 5 minuta, a zatim dodajte jednu po jednu žlicu ohlađenog pudinga i miksajte dok krema ne postane svilenkasta.
  9. Svaku koru premažite jednakom količinom kreme i slažite jednu na drugu. Zadnju koru prelijte mješavinom otopljene čokolade i ulja pa sve zajedno dobro ohladite.

Savjet: Mađarica je najbolja nakon što odstoji najmanje 8 sati. 

ZA SEBE BIRAM NAJBOLJE

Okusi nadahnuti prirodom