Tatarski biftek
- Recept by coolinarika.com -Priprema hladnog predjela svjetske slave, tatarskog bifteka, počinje dugotrajnim mariniranjem goveđeg filea. Pri usitnjavanju mesa, naoštrite noževe i zaboravite na električnu sjeckalicu. Bitno je smjesu dobro homogenizirati.

Priprema
- Goveđu pisanicu dobro očistite od žilica, pa je iskošite i dobro usitnite. Nakon čišćenja trebalo bi vam ostati 720 g mesa.
- Najprije pripremite osnovni umak tako da žumanjke, senf, sol, papar i limunov sok promiješate, a zatim postepeno dodajte ulje kap po kap. Dobro izmješajte, a zatim umaku dodajte usitnjeni češnjak, sitno narezane krastavce, usitnjene slane filete inćuna, sitno nasjeckani crveni luk, kapare i mljevenu papriku.
- Sve dobro promješajte, a zatim dodajte ketchup, tabasco, i Worcestershire umak.
- U pripremljeni umak dodajte pola količine pripremljene goveđe pisanice.
- Po potrebi još malo posolite i dobro izmiješajte.
- Miješajte tako da u jednu ruku uzmete žlicu, a u drugu vilicu. Žlicom zagrabite malu količinu mesa, a zatim vilicom gnječite meso jer ćete na taj način homogenizirati smjesu kako bi se svi začini proželi.
- Dodajte zatim preostali dio mesa, i na isti način ga izmiješajte, da se masa dobro ujednači.
- Prije posluživanja tatarski biftek kušajte i po potrebi još začinite.
- Na kraju dodajte konjak koji jelu daje posebnu aromu.
Posluživanje: Tatarski biftek pripremljen na ovaj način poslužite uz topli prepečenac i maslac.
Savjet: Za pripremu tatarskog bifteka, bitno je da goveđa pisanica “odleži”. Tatarski biftek dobro usitnite oštrim nožem na dasci, a možete ga usitniti i u električnoj sjeckalici.
Nutritivne vrijednosti
Energetska vrijednost | 586 kcal / 2.449 kJ |
---|---|
Masti | 48,41 g |
Ugljikohidrati | 6,97 g |
Vlakna | 0,76 g |
Bjelančevine | 23,52 g |
Sol | 1,32 g |
Vitamin A | 982,51 μg |
Vitamin D | 24,68 μg |
Vitamin E | 28,82 mg |
Niacin | 8,13 mg |
Kalij | 518,75 mg |
Kalcij | 37,44 mg |
Fosfor | 277,89 mg |
… | prikaži sve |
Na 100 g proizvoda | Izvor: Podravka d.d. |