Pečeno pile s rižom i povrćem

Ravnice južne Ukrajine jedan su od najplodnijih dijelova svijeta. Obilje kiša i blaga klima rezultirale su i bogatom ponudom namirnica, a ta opet bogatom nacionalnom kuhinjom. Probajte pečeno pile na ukrajinski način.

  • 70 min
  • Jednostavno
Pečeno pile s rižom i povrćem

Sastojci

  • 1 pile (oko 1 kg)
  • ½ žličice naribanog svježeg đumbira
  • 3 žličice Vegete
  • 200 g luka
  • 200 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 250 g tikvica
  • 30 ml ulja
  • 1 list Vegeta Maestro lovora
  • 4 žličice sjemenki komorača
  • 120 g riže
  • 350-400 ml vode

Za premazivanje

Priprema

  1. Pile narežite na četvrtine.
  2. Komade mesa premažite s đumbirom i 2 žličice Vegete.
  3. Luk narežite na ploške, a mrkvu, celer i tikvice na kocke.
  4. U široj tavi na ulju popecite pripremljenu piletinu sa svih strana.
  5. Dodajte luk, lovor, sjemenke komorača, podlijte s malo vode i zajedno pirjajte 15-ak minuta. Pod kraj pirjanja dodajte mrkvu i celer.
  6. Piletinu zajedno s povrćem stavite na pleh (vel. 19×28 cm).
  7. Rižu ravnomjerno rasporedite, pospite preostalom Vegetom i zalijte vrućom vodom. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta.
  8. Nakon toga umiješajte tikvice i otkriveno nastavite peći još 15-ak minuta.
  9. Pod kraj pečenja komade piletine premažite mješavinom kiselog vrhnja i kiselih krastavaca koje ste narezali na kockice.

Posluživanje: Poslužite uz kupus salatu.

Savjet: Piletinu možete narezati i na manje komade.

Puding

Zadrhtite od uzbuđenja